Курсът Портретна фотография вече се провежда под формата на поредица от практически уоркшопи, които можете да намерите в секцията “Уоркшопи” на нашия сайт.

 

Още повече знания

Реклама

По време на курса и с цел у курсистите да се доразвие и усъвършенства естетиката на портрета, ще бъде разгледано творчеството на над 8 световноизвестни автори-портретисти. В допълнение, на курсистите ще бъдат давани множество задачи за самостоятелна работа.

Атрактивна цена

С цената си от само 450 лева за 24 лекционни часа (12 седмици по 1 път седмично по 2 часа) този курс Ви дава изключителни знания на много изгодна цена. Допълнително преимущество е възможността да заплатите таксата за курса на вноски според Вашите възможности.

Удобна локация

Софийска фотографска школа е разположена в сърцето на София – на 100 метра от метростанция НДК и с непосредствени връзки с останалата градска транспортна мрежа. Така нашите курсисти могат да се отдадат изцяло на фотографията, без да губят ценно време за придвижване из София.

Оптимална продължителност и натовареност на курсистите

Курсът Портретна фотография продължава 12 седмици, като заниманията са веднъж седмично по 2 астрономически часа и се провеждат всеки петък от 19:00 до 21:00 часа.

Без собствен фотоапарат

За да вземете пълноценно участие в курса, не е задължително да притежавате собствен фотоапарат с ръчни настройки, въпреки че е силно препоръчително – ако имате собствена камера, по време на курса ще усвоите по най-добрия начин нейните настройки.

Гарантирана коректност

При записване в курса всеки курсист заплаща депозит за участието си, а в началото на курса сключва договор за изпълнение със Софийска фотографска школа. В края на курса на всеки курсист се издава Сертификат за успешно завършване.

Обучение по модерна методика в малки групи

Oбучението в Софийска фотографска школа се осъществява по най-модерните европейски методики или т.нар. обучение чрез практика – в курса има 9 практически занимания на тема портретна фотография на открито и в студио. Някои от практическите занимания са комбинирани с теория, докато други са изцяло практически. Малкият брой курсисти в една група ни позволява да подходим индивидуално към всеки и дава повече възможности за напредък по време на практическите упражнения.

 

 • Милена Митева

  Всяка една лекция и практическа задача от курса беше много интересна и полезна за мен. Винаги съм обичала да снимам, но на курса открих съвсем нова гледна точка към фотографията и снимките - възможност да изразиш себе си и да уловиш емоцията на човека срещу теб или на момента. Благодаря ви.
 • Милена Бонева

  Изключително приятно, полезно и забавно. Беше удоволствие за мен да присъствам на всички лекции. Слушах с интерес през цялото време на курса. Вярвам, че вдъхновихте по-голямата част от курсистите и най-вече мен. Ще бъде удоволствие да продължа да се занимавам с фотография, дай Боже и в по-голямата част от свободното си време. Благодаря Ви, че ни въведохте в света на фотографията и ни дадохте шанс да намерим пътя си към нея!
 • Мила Страшимирова

  Много съм доволна, изключително професионални лектори освен това приятелски настроени и готови да съдействат във всеки един момент. Съдържанието на курса съответстваше на очакванията ми и научих много нови неща. Бих се радвала ако имаше едно две практически занимания повече но и тези бяха много интересни.
 • Люба Гайдарова

  Курсът много ми допадна и беше изключително полезен за мен. Лекциите не бяха отегчителни, а поднесени по разбираем начин. Практическите занимания много ми харесаха и помогнаха за придобиване на практически умения. Научих доста неща,забавлявах се и се запознах с интересни хора.
 • Калина Тачева

  Имам изключително добри впечатления от Софийска Фотографска Школа! Харесва ми, че работят с желание и се стараят наистина да са полезни на курсистите. Също ми допада стила на преподаване – лекторите се държат освободено и стараят се да е интересно и забавно. Направи ми впечатление и това, че се адаптират спрямо нуждите и интересите на курсистите.
 • Йордан Михайлов

  Освен, че ме запалихте да се занимавам с фотография, а не само със снимки, по моя преценка ми спестихте няколко години щракане, докато стигна до нивото което съм сега след курса.
 • Ивана Георгиева

  Въведение във фотографията е курс, който за мен постави основите на бъдещото ми развитие като любител фотограф. Лекторите са страшно ентусиазирани от това, което правят, умеят да предадат този ентусиазъм на курсистите, информацията, която получаваме е разбираема и точно на мястото си, и най-важното – курсът се провежда в една приятелска и раздвижена атмосфера, която подклажда креативността у всеки. Лекторите са винаги отворени за допълнителни въпроси и с удоволствие биха дали напътствие или помощ на някой, който има нужда от това. Продължавайте все така!
 • Владимир Николчев

  Професионално проведен курс в уютна обстановка! Много бързо практическо навлизане във фотографията и обогатяване на визуалната култура като цяло. Една от големите ползи за мен беше, че си създадох контакти с прекрасни хора със сходни на моите интереси.
 • Виолета Николова

  Първо ме впечатли снимката с камъчетата на вашата интернет страница. Усещането беше за полет на духа в богатата страна на въображението. На мен, като начинаещ фотолюбител, лекциите ми бяха много интересни и определено ме проворкираха за повече наблюдателност към хората и предметите, с които съм заобиколена ежедневно, както и да мисля за познати неща по непознат до сега начин. Смяната на гледната точка беше предизвикателство и вълнуващо приключение за мен.
 • Ваня Колева

  Доволна съм от обема и начина на представяне на теоретичната част, дава необходимото начално запознаване с предмета. Също така добих нови впечатления за фотографията като цяло – много от обсъжданите теми ме вдъхновиха и дадоха началото на идеи, забавлявах се максимално и при изпълнението на домашните работи.
 • Ангелина Григорова

  Курсът „Въведение във фотографията“ със сигурност беше много интересен и полезен за мен. Вие сте много положителни и представяте темите по начин, по който всичко се запомня още по време на лекциите и стимулира да се стремим да правим все по-добри фотографии в бъдеще. Също така, примерите, които давате с проекти на различни съвременни автори са много интересни.
 • Диана Радкова

  Радвам се, че вече управлявам аз камерата си, а не тя мен. Вярно е, че отвсякъде можех да се науча да го правя, с малко повече упоритост и вложено време резултатът сигурно щеше да е сходен, но това, което вие ми дадохте е много по-ценно. Аз се научих да виждам, научих се да откривам красота и хармония в най-неестествени за мен неща преди. Никога няма да забравя мегаполисът, който Тошко видя в едно листо или автопортретът, който Миро ми показа в окото на едно куче. Благодаря ви, момчета, че събудихте заспалото ми от години въображение ми и ми помогнахте да виждам над сивото ни ежедневие.Успех и бъдете все така позитивни и усмихнати!
 • Светла Кузманова

  Лекциите се преподават на високо професионално ниво, но и разбираемо за нас, курсистите. Вие като лектори сте добри – усъвършенствали сте умението за работа с хора. При общуването с нас извън часовете липсва границата лектор – курсист. Помислено е за всичко – от изпращането на лекциите по пощата до раздаването на Сертификатите и почерпката по повод завършването. Благодаря Ви!

Всеки завършил курса получава сертификат

 

Кои са преподавателите в курса Портретна фотография?

Основен преподавател в курса Портретна фотография е Мирослав Маринов.

Какво представлява курса Портретна фотография?

Курсът Портретна фотография има за цел да разгледа в дълбочина особеностите и процесите, които съпътстват фотографирането на хора. По време на курса ще се запознаем с различните видове портрети, както и с редица класически и съвременни портретисти от различни сфери – комерсиални и концептуални фотографи. Наред с това, по време на обучението им на курсистите ще бъдат давани множество самостоятели задачи.

С какви знания курсистите ще завършат курса?

Курсистите ще се запознаят с различните подходи при фотографирането на хора, според целите, които портретистът си е поставил. Ще наблегнем на значението на светлината при отделните видове портрети и особеностите й в зависимост от светлинните източници (естествени или изкуствени), ще разгледаме различните композиционни похвати и тяхното смислово значение в различните ситуации, ще се запознаем с различните изразни средства в портретната фотография – експозиция, дълбочина на рязкост, избор на гледна точка и т.н. По време на курса ще обърнем специално внимание на комуникацията с портретувания и важността й за всеки успешен портрет.

Какви умения ще придобият курсистите по време на курса?

9 от общо 12-те занимания в курса са в една или друга степен практически. Всички курсисти ще придобият богата палитра от умения, която ще им позволи в бъдеще да се справят самостоятелно с всяка фотографска задача. Наред с важните технически умения (определяне на експозицията, постигане на желано техническо качество и т.н.), курсистите ще придобият умения да подобряват своите фотографии по време на постпроцеса, да ги подготвят за печат или уеб и др. Работата със светлината е залегнала дълбоко в провеждането на курса, така че всеки курсист ще свикне да “вижда” светлината и да я използва по най-добрия начин за свои цели.

Натовареност на курсистите и очаквания към тях.

Курсът Портретна фотографията се провежда веднъж седмично и има средна натовареност на курсистите. По време на курса ще бъде необходима ежеседмична подготовка от страна на всеки курсист, при която ще се очаква да бъдат представени фотографиите по поставяните всяка седмица задачи, за предпочитане на разпечатани на хартия.

1. Основни понятия в портретната фотография. Избор на подходяща техника за заснемане на портрет.

Основни термини и понятия, използвани в портретната фотография.

Обсъждане на фотографска техника и приложението й към видовете портрети.

Запознаване с автор.

Самостоятелна задача.

2. Композиция и гледна точка. Изразни средства във фотографията.

Разглеждане на различни композиционни похвати към конкретни ситуации и тяхното смислово значение.

Влияние на гледната точка върху визията на фотографията и възприятията на зрителя (практическо занимание).

Запознаване с автор.

Самостоятелна задача.

3. Експозиция и измерване на светлината. Бленда, скорост и ИСО. Дълбочина на рязко изобразеното пространство. (практическо занимание).

Използване на експозицията като изразно средство.

Използване на бленда, скорост и ИСО като изразно средство.

Измерване на светлината.

Запознаване с автор.

Самостоятелна задача.

4. Видове портрети и тяхната цел. Крупност и комуникация с портретувания.

Портрет в естествена среда.

Портрет в контролирани условия (студио).

Цял ръст, американски план и близък план.

Подходи и особености при комуникацията с портретувания в различни условия.

Разглеждане и анализиране на лицеви изражения.

Самостоятелна задача.

5. Светлина и източници на светлина (практическо занимание).

Характер на светлината и нейното приложение според въздействието й върху зрителя.

Контраст на светлината. Особености при портретната фотография.

Триизмерен контраст.

Взаимодействие между светлина и обект.

Източници на светлина, приложими към портретната фотография.

Въздействие на цветовете. Бял баланс.

Запознаване с автор.

6. Заснемане на портрет с един светлинен източник (практическо занимание).

Основни техники при използване на един светлинен източник.

Контрол върху посоката и характера на светлината.

Пасивни източници на светлина.

Възпроизвеждане на сложни светлинни схеми само с един източник.

7. Заснемане на портрет с повече от един светлинен източник (практическо занимание).

Приложение на различните източници според тяхната роля. Рисуващо, запълващо, контрово, фоново осветление и т.н.

Основни светлинни схеми при портретната фотография.

8. Портретна фотография на открито (практическо занаятие).

Контролиране на светлината.

Правилно използване на пасивни източници.

Избор на локация при фотографиране на открито.

Използване на запълваща светкавица.

9. Портрет в интериор и смесване на различни източници на светлина (практическо занимание).

Фотографиране в интериор при налична светлина.

Фотографиране чрез смесване на светкавица и налична светлина.

Изравняване на цветната температура.

Използване на различни цветни температури като изразно средство.

Запознаване с автор.

10. Пост-процес в портретната фотография. Фотошоп. (практическо занаятие).

Основни принципи на постобработката.

Запознаване с инструментите за ретуширане.

Комерсиално ретуширане на портрет.

Подготовка на файловете за архивиране, показване в уеб и/или принтиране.

11. Портрет в концептуалната фотография.

Кратка история и представяне на концептуалната фотография.

Запознаване с автори концептуалисти.

Дискусия върху творбите на показаните автори.

12. Заснемане на представителни портрети и използване на различни фотографски медии (практическо занимание).

Заснемане на представителни портрети за всички курсисти, които те могат да използват за свое представяне – CV, уеб, портфолио и т.н.

Използване на аналогова техника, заснемане на цветен и черно-бял филм.

Дискусия върху естетиката на дигиталното и аналоговото изображение.

Последователността на заниманията може да бъде размествана по усмотрение на лекторите.

WP Post Tabs

Запиши се! Нов курс от 09 септември 2016 г.
Обади ни се! 0895 87 22 44 или 0887 49 45 08
Още курсове от Софийска фотографска школа

Вашият коментар:
Back to top