Да откриеш Вивиан Майер

Да откриеш Вивиан Майер

Повече фотографи търсят одобрението на другите – това е заложено в природата на артиста. В наши дни прекарваме толкова много време във Flickr, Facebook, 500pix, Twitter и т.н. с единствената цел да представим творчеството си на света… А сега ще ви разкажем една наистина невероятна история за 100 хиляди фотографии, останали непоказани за 60 години – историята на Вивиан Майер (Vivian Maier-www.vivianmaier.com).

В края на 2007 година Джон Малууф, агент на недвижими имоти от Чикаго обикаля заложните къщи наоколо, за да търси стари фотографии за новата си книга. В една от заложните къщи няколко кашона с черно-бели непроявени филми привличат вниманието му и той в крайна сметка решава да ги купи. И така Вивиан Майер се влива в групата на гениалните фотографи на нашето време.

Родена през 1926 година, Вивиан Майер работи като детегледачка в продължение на повече от 40 години. Живее в ателие на 4-я етаж у семейството, чиито деца гледа. В свободното си време фотографира живота около себе си – Ню Йорк, Чикаго, Банкок, Египет, Италия, Американския югозапад и т.н. Живее затворено, не допуска почти никого в личното си пространство и… заснема средно по 1 широкоформатен филм дневно. Да, звучи невероятно, но наследството и се “ограничава” до около 100 000 (сто хиляди) фотографии.

След като през 2007 година фотографиите на Вивиан Майер виждат бял свят, тя веднага се нарежда до имена като Анри Картие-Бресон, Роберт Дуано, Йожен Атже и т.н. Интересът към нейното творчество се подклажда както от невероятните емоции, атмосфера и дух, с които се характеризират, така и от фактът, че 100 000 фотографии са останали мистериозно скрити от света за повече от 60 години.

След смъртта й през 2009 година творчеството на Майер е изложено на интернет адрес, носещ нейното име www.vivianmaier.com.  Наред с това фотографиите са излагани в най-известните музеи и галерии по света. Благодарение на Проект Кикстартер скоро ще видим и документален филм за Майер, който се фокусира както на живота й преди да стане световно известна, така и върху краткия миг след това. Трейлър на филма за Вивиан Майер, както и съвсем малка част от нейните творби можете да видите по-долу.

Трейлър от филма “Да откриеш Вивиан Майер”

Коментари