Курс Мобилна фотография


  1. Запознаване и представяне на курсистите, 13-ти март, понеделник от 19:00ч.
  2. Настройки на камерата на мобилния апарат, 20-ти март, понеделник от 19:00ч.
  3. Обработка на снимки. Приложения и добри практики, 22-ри март, сряда от 19:00ч.
  4. Основи на композицията. Практически насоки, 27-ми март, понеделник от 19:00ч.
  5. Упражнение върху Основи на композицията, 01-ви април, събота от 11:00ч.
  6. Колко е важна светлината? Практически насоки, 03-ти април, понеделник от 19:00ч.
  7. Упражнение върху Светлина и осветление, 08-ми април, събота от 11:00ч.
  8. Раздаване на сертификати и дискусия върху заснените фотографии, 10-ти април, понеделник от 19:00ч.

Преподавател в курса Мобилна фотография е Мирослав Маринов, основател на Софийска фотографска школа, фотограф на свободна практика и преподавател с дългогодишен опит.

Курсът Мобилна фотография е подходящ за всеки, който да изпробва възможностите на своя мобилен телефон без да задълбава в техническата страна на фотографията. Главната цел на курса е участниците да разберат къде е границата на възможностите на мобилните апарати и да се научат как винаги да извлечат максимума от всяка възможна ситуация.

По време на курса Мобилна фотография ще се запознаем с основите на фотографския процес и ще разгадаем разликите между фотоапаратите и камерите на мобилните телефони. Ще разискваме какви са недостатъците и преимуществата на мобилните камери и ще се научим да извличаме полза от ситуациите, в които попадаме – по време на пътуване, при семейни сбирки, разходки с приятели, снимане на предмети и т.н. Ще се запознаем с артистичната страна на фотографията, по-точно със светлината и композицията и ще поставим широките граници на хубавите снимки.

В курса Мобилна фотография има 2 изцяло практически занимания, при които лектор и курсисти фотографират заедно. По този начин всички курсисти ще получат директна и моментна обратна връзка за снимките си и ще придобият добра представа как да създават снимките си самостоятелно. Основните умения са свързани с избора какво да включим в кадъра и къде точно да го поставим в рамката, както и в каква светлина да го представим. Наред със същинските фотографски умения, в курса ще разгледаме и някои от основните приложения, с които се обработват снимките на мобилен телефон.

Курсът Мобилна фотография се провежда 1 път седмично и има средна натовареност на курсистите. По време на курса ще бъде необходима ежеседмична подготовка от страна на всеки курсист, при която ще се очаква да бъдат представяни резултатите, които курсистите са постигнали при решаването на задачите за самостоятелна работа.