С колело на курс

Здравейте приятели,

Не е тайна, че ние в Софийска фотографска школа сме привърженици на придвижването с велосипед. Заменянето на автомобила с алтернативен транспорт в градски условия е тенденция в много държави, като тази идея се реализира бавно и по нашите географски ширини.  Всяка година велосипедистите стават все повече, общините предвиждат обновяване и изграждане на нова инфраструктура за велосипеди и т.н. В този ред на мисли, ние също решихме да допринесем с нещо към каузата:

Всеки от нашите курсисти, който направи половината от посещенията си на някой от нашите курсове с велосипед ще получи финансов стимул в размер на 20% от такстата.

Докато се предвижваме по нашите ежедневни задачи с велосипед, често възниква един конкретен въпрос: „Къде ще оставя колето (така че да е на сигурно място)?“. Тъй като трудностите и опасностите са ни познати, решихме да обособим едно от помещенията в школата като паркинг за велосипеди, което означава, че няма да се страхувате за колелото си по време на курса. Друга особеност е, че Софийска фотографска школа се намира на 2-ри етаж и не разполагаме с асаньор, т.е. ще е необходимо велосипедите да се качват по стълбите, нещо, с което всеки велосипедист е запознат.

Кампанията „С колело на курс“ започва на 06.07.2015 с началото на новия курса „Въведение във фотографията“.

За тези от вас, които все още се колебаят, сме приготвили и няколко основни съвета за придвижване с велосипед из града:

1. Винаги носете каска. Toва е аксесоарът, който може би най-малко ще пасне на естетическите ви разбирания, но определено е и аксесоарът, който може да спаси живота ви.

2. Велосипедът е превозно средство – спазвайте правилата за движение по пътищата. Запознайте се с основните правила, например винаги се движи от дясната страна на пътя. Също така значението на основни знаци – „Път без предимство“, „Път с предимство“ и разбира невидимия знак „Стоп“.

3. Бъдете видими – носете светли цветове през деня. Когато се движите нощно време задължително носете нещо, което отразява светлината. Поставете предна и задна светлина на велосипеда си. Няма нищо по-ужасно от това да видиш приближаващ се велосипедист 2 секунди преди сблъсъка.

4. Бъдете предвидими. Осъществявайте зрителен контакт. Винаги се придвижвайте от правилната страна на движението, никога не карайте срещу трафика. Поглеждайте настрани, когато завививате – това ще помогне на останалите участници от движението да разберат вашето намерение. Използвайте сигнализция с ръце (без неприлични знаци). Никога не карайте на зиг-заг, особено когато се намирате на велоалея или на пътното платно.

5. Планирайте маршрута си. Улиците, които използвате докато се придвижвате с автомобил може да не са най-безопасните и приятни места за преминаване с велосипед. В повечето случаи 1-2 км по-дълъг маршрут си заслужава. Колко често минавате през парк докато шофирате? Използвайте велоалеите и парковете. Избягвайте да се движите по тротоарите заедно с пешеходците. Въпреки всичко, където и да се движите, вие ще бъдете проклинат от всеки участник в движението – шофьор, пешеходец, дори и кучетата не ви мислят нищо хубаво.

6. Свалете слушалките. Когато слушате музика вие нямате представа какво се случва около вас. Не знаете дали някой ще ви задмине, може да не чуете приближаващ автомобил. Слушалките са опасни в комбинация с велосипед. Ако въпреки това държите да слушате музика докато велосипедирате, е много вероятно да разберете какво означава „естесвен подбор“.

7. Движение по платното. Когато се движите по пътното платното следете паркираните автомобили от дясно и спазвайте дистанция. Опасността някой да напуска автомобила си точно пред вас е реална, също така и  пешеходците се крият между паркираните автомобили и изкачат точно пред вас. Често наричаме тези индивиди „Тихите джихадисти“.

8. Звънче. Звънчетата и тромбите са много подходящи за привличане на внимание на пешеходци, които вървят върху велоалеите, но в трафика са безполезни. В трафика е по-добре да крещите гласно, не нямаме предвид да обиждате шофьорите, викайте само да привлечете вниманието. Понякога звънчето действа като магнит за пешеходци и след ползването му, пешеходеца заема траектория на неизбежен удар.

9. Три основни ситуации на ПТП с велосипедист:

– Шофьор прави ляв завой и засича велосипедист, който преминава  направо през кръстовище.  Бъдете внимателни и избягвайте да преминавате през най-лявата част на кръстовища с ляв завой.

– Шофьор не спира на знак СТОП. Един от малкото знаци написан с буквички, но все пак почти никой не разбира неговото значение. Не се доверявайте на този знак,  за да преминете през кръстовище.

– Шофьор подминава велосипедист и завива на дясно. Този тип засичане се случва много често, обръщайте внимание на мигачите, все пак може да има човек, който знае от къде се пускат.  В някои случаи за да избегнете удар, можете да завиете на дясно заедно с автомобила.

10. Вода и дъвки. Винаги носете вода у вас, когато карате колело, на лятното слънце може да се дехидратирате много бързо. Пийте малко вода на по-кратки интервали. Дъвченето на дъвка може да помогне с пресъхването на устата от тежкото дишане след поредната височина. Но внимавайте, дъвченето на дъвка може да е опасно, ако я глътнете и се задавите.

Коментари