Уроци по фотография: Фотография на вода

Добре дошли в нашата поредица „Уроци по фотография“. В секцията Фотография за начинаещи нашият първи урок ще бъде на тема “Фотография на вода” или иначе казано как да снимаме водата в различните й форми.

Водата обикновено е интригуващ, но понякога и доста труден обект за фотографиране. Ключът към въздействащите фотографии на вода, както обикновено, е да достигнете до правилните настройки на Вашата камера и до подходящата гледна точка. Фотографиите на вода са толкова разнообразни, че, веднъж усвоили особеностите при фотографиране, Вие ще може да изградите цяло портфолио само с тях. Взимайки това предвид, водата е чудесен обект за фотографиране, чрез който Вие ще увеличите техническите си познания, най-често във връзка с понятията скорост на затвора и бленда, боравене с отраженията като изразно средство, разбиране и измерване на наличната светлина и т.н.

В този урок от поредицата ни Уроци по фотография и по-специално в секцията Фотография за начинаещи ще разгледаме различните начини, по които можем да заснемем водата и резултатите, които ще постигнем чрез тях.

Преди обаче да започнете със самото заснемане е добре да дадете отговор на следния въпрос: Какъв ефект искате да постигнете във Вашата фотография. Искате водата да бъде замразена в движението си (freezing motion) или искате да получите леко замъглен ефект на движеща се вода (soft blurred effect)? И в двата случая скоростта на затвора (shutter speed) ще бъде от изключително значение, поради което е препоръчително да използвате такъв режим на Вашата камера, при който Вие, а не фотоапратът, да имате контрол върху настройките.

Ефект “замразяване на водата” (Freezing motion)
Фотографията, която Ви показахме по-горе в тази статия е много добър пример за това, как би трябвало да изглежда ефекта “замразяване на вода” или freezing motion. За да постигнете този ефект, Ви трябва бърза скорост на затвора – бихме препоръчали скорости от порядъка на 1/1000 или по-бързи за постигане на ефекта (разбира се, както знаем замразяването на движението зависи освен от скоростта на затвора, така и от скоростта на движение на нашия обект, водата в нашия случай). Като следствие от високата скорост на затвора, ще ни бъде необходима по-отворена бленда и/или по-високо ИСО. Като следствие е възможно да имаме относително плитка дълбочина на рязко изобразеното пространство (DOF) или по-осезаем “шум” в нашата фотография.

Ефект “замъглена и размазана вода” (Blurring Water)Урок за начинаещи : движеща се вода

Това е предпочитан ефект при фотографиране на течаща вода, както е показано на снимката на този водопад в дясно. Комбинирането на движеща се и размазана в движението си вода със статични обекти предлага обикновено добър идеен контраст и като краен резултат представлява чудесна фотография. За да постигнете този ефект, Вие трябва да настроите скорост на затвора от 1/2 секунда или повече на Вашия фотоапарат. При подобна скорост на затвора ще Ви бъде нужен задължително статив. Ако нямате такъв, може да използвате всякаква стабилна повърхност (чанта, камък и т.н.), на която Вашата камера да стои стабилно и в покой по време на фотографирането. Ако се опитате да направите такава снимка през деня, когато е много светло, то вероятно ще изпитате затруднения с достигането на досатъчно ниска скорост на затвора, тъй като модените фотоапарати обикновено са ограничени в избора на затворени бленди. В такъв случай филтърът neutral- density (ND) filter ще Ви помогне да намалите експозицията (светлината, която влиза в обектива и се експонира върху светлочувстителния елемент) и да постигнете желания ефект. ND филтрите се предлагат с различни плътности, т.е. има такива, които намаляват експозицията (светлината) с две, три или повече бленди. Първоначално опитайте филтър с две бленди намаляване на експозицията, като при ползването му ще разберете дали Ви е необходим ND филтър с повече бленди намаляване на експозицията.

Практика, практика и пак практика.
Както често ще прочитате в нашите уроци, няма как да постигнете перфектна фотография без опити и практика. Направете няколко снимки с различи настройки, за да свикнете какъв ефект постигате с различните скорости на затвора на Вашия фотоапарат. Започнете първоначално с бавна скорост на затвора и след това постепенно увеличавайте докато постигнете ефекта, който желаете.

Очаквайте скоро и останалите уроци в нашата секция: Уроци по фотография

Коментари