Фотопътуване Санторини октомври 2024

Около 1630 година пр.Хр. се случва знаменателно събитие, поне от научна гледна точка. Случва се най-голямото плиниево вулканично изригване (по името на Плиний Млади, който го описва за пръв път) на Земята за последните приблизително 10 000 години. Случва се на малък остров в централната южна част на днешна Гърция – изригването е толкова силно, че центърът на острова буквално изригва във въздуха, като части твърда земя са намерени в Александрия (на 720 километра от острова) и по цялото източно средиземноморско крайбрежие. На мястото на липсващия островен център се образува голям кратер (или калдера), който се изпълва с морска вода, а някогашните покрайнини на острова остават да се издигат над водата. Така е и до днес, вече 3600 години.

Островът се казва Санторини и е известен като едно от най-емблематичните места на Земята. Природната му уникалност създава неповторима атмосфера, която няма да срещнете никъде другаде в света – малки селища, „кацнали” на 300 метра над морското равнище и откриващи почти извънземни гледки към калдерата, особено по залез слънце, с типичната за Цикладите архитектура в синьо и бяло…

Най-южният от Цикладските острови, Санторини е част от територията на Гърция и се радва на изкусителен средиземноморски климат – умерена зима (от декември до март) и горещо лято (юли и август). През май-юни и септември-октомври температурите са все още високи, но големият туристически трафик е много по-нисък отколкото през юли и август.

Независимо по кое време на годината, посетителите на Санторини във всеки случай ще се сблъскат с неговите две лица. Надвисналите над скалите малки селища с невероятна гледка към залеза и калдерата на западния бряг и полегатите плажове и курорти на източния бряг. Вкопаните в скалата къщи на Ия и традиционните винопроизводители в централната част на острова. Луксозните малки хотели с джакузи на терасата в Имеровигли и миконийските останки от преди 3000 години около Акротири. Младоженците, търсещи уединение във Фиростефани докато се любуват на романтиката и семействата с деца, които просто се наслаждават на плажната си почивка в Периса.

Цена на пътуването 1410 лв. на човек в двойна стая. Доплащане за единична стая 420 лв. При записване е неоходимо да заплатите 50% от сумата. Всички плащания са в български лева.

Цената включва:

 • Самолетен билет с включени летищни такси и регистриран багаж 20кг/ 5 кг ръчен багаж с авиокомпания European Air Charter;
 • 3 нощувки на база  ВВ (нощувка със закуска)
 • Трансфер летище – хотел – летище;
 • Медицинска застраховка Помощ при пътуване от Евронинс с покритие 10000 евро (Traveller, Вариант А);
 • БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ – възстановяване на заплатената, в случай на забрана за пътуване по медицински причини (доказано с медицински документ);
 • Фотограф – водач от Софийска Фотографска школа

Цената НЕ включва:

 • Екскурзия до Вулкана и горещите извори – 90 лева за възрастен / 60 лева за дете 2-11,99 г.
 • Еднодневен обиколен тур на Санторини – 64 лева за възрастен / 40 лева за дете 2-11,99 г.
 • Екскурзия до Имеровигли – най-високата точка на Калдерата – 30 лева за възрастен / 30 лева за дете 2-11,99 г.
 • Посещение на винарна-музей – Камари – 80 лева за възрастен / 80 лева за дете 2-11,99 г.

Доплащания:

 • 10 евро на стая на нощувка в хотел. Заплаща се на място.
 • Такса гориво и вредни емисии – обявява се 21 дни преди полета. Цените са калкулирани с параметри на самолетно гориво 1000 щатски долара/тон при курс 1 евро = 1 щатски долара.

Програма.

Описаните по-долу активности на острова са примерни – изборът как точно да протече фотографската част от пътуването можем да направим в зависимост от желанието на участниците, метеорологичните условия и т.н. За да се реализира част от програмата е необходимо допълнително да бъдат наети превозни средства (автомобил, скутер или квадрациклет).

13.10.2024

Отпътуване с  полет София – Санторини в 15:00 ч. Пристигане на  летище Санторини.  Посрещане от представител на фирмата – партньор.  Трансфер до избрания  хотел. В 19:30 часа информационна среща с туристите в хотелите, в които  са настанени. Нощувка.

 

14.10.2024

Закуска. Свободен ден или еднодневен обиколен тур на острова. При  тази  екскурзия ще посетите столицата Фира и градовете Ия, Фиростефани, Пиргос и манастира „Пророк Илия“. Наблюдаване залеза на слънцето в град Ия – една от най-големите атракции на острова. Връщане в хотела. Продължителност – цял ден. Нощувка.

 

15.10.2024

Закуска. Свободен ден  или по желание екскурзия с корабче до  застиналия Вулкан Неа Камени и  топлите извори. За екскурзията е  препоръчително да се носят удобни  обувки /продължителност  – около 5  ч. 09:00-14:00ч/. Следобед по  желание  разходка до Перлата на Санторини – град  Имеровигли, построен  на най-високата точка на калдерата. Това ще бъде  едно незабравимо  изживяване, където ще имате възможност да се насладите  на спиращият  дъха залез. Продължителност около 3 часа.Вечерта посещение  на гръцка  традиционна таверна с жива музика, програма и танци. Нощувка.

 

16.10.2024

Закуска. По желание – посещение на Музей на Виното /с включена  цена за  дегустация на четири от най-качествените вина произведени във  винарната  на музея./, курорта Периса, със свободно време за плаж и обяд,  и  посещение на църквата Панагия Епископи и Средновековният град  Емборио. Продължителност около 6 часа. Отпътуване за летището.Полет   за София в 18:00 ч.

По-долу ще намерите най-забележителните от фотографска гледна точка места и събития на остров Санторини. За да стигнем до част от тях ще бъде необходимо наемането на автомобил, скутер или квадрациклет под наем (наемът не е включен в цената). За фотографирането на Калдерата сме предложили пешеходен преход от Фира до Ия.

  • Залези! Залези! Залези! Не е тайна – залезите на Санторини са изключителни. Калдерата (кратерът) е разположена на запад от Санторини. Самият западен бряг на острова представлява отвесни скали с височина до 350 метра над морското равнище. Селищата са разположени така, че от тях се откриват страхотни гледки към залеза.
  • Архитектура. Бели къщички, свързани с многобройни стълби така, че почти не можеш да различиш къде започва едната къща и къде започва другата. Врати, които привидно водят на никъде. Разноцветни и все пак предимно сини куполи придават някакси църковна атмосфера на цялото място – сякаш това е свято място, където живеят само отдадени на вярата хора, при това всеки в собствената си църва.
  • Стрийт фотография. Незабравимите декори във Фира, Ия, Имеровигли, Фиростефани и т.н. ни отварят пътя към интересни и незабравими фотографии. Ежедневният живот излиза от контекста на обикновеното и се прехвърля в сферата на необичайното и дори свръхестественото.
  • Калдерата (кратерът). Разстоянието от столицата Фира до Ия в най-северната част на острова е 9 километра. Пътеката върви през по-голямата си част по ръба на Калдерата и пресича малките селища Фиростефани и Имеровигли. Преходът отнема около 3 часа спокойно ходене и вероятно малко повече „фотографско ходене”. Подходящо е маршрутът да се извърви след обяд, когато слънцето е на път да залезе.
  • Фарът в Акротири. Фарът се намира на няколко километра от селището Акротири и отбелязва най-южната част на Санторини – самотен страж срещу залеза. От тук се откриват великолепни гледки както към Егейско море, така и към Калдерата и селищата в западната част на острова.
  • Червеният плаж. Намира се в близост до Акротири и дължи името си на богатите на желязо седиментни скали, които придават червения цвят на пясъка и на заобграждащите го скали. Плажът е относително трудно достъпен по пътека през скалите, но пък дава възможност както за интересни фотографии, така и за малко плажуване.

Списъкът с интересни активности и места за посещение е примерен и според желанията на участниците, метеорологичните условия и т.н. ще бъде избрано оптималното съотношение време-натовареност на пътуването.

За записване или връзка с нас използвайте формата за контакт