Фотопътуване Санторини 21.09.2021

Около 1630 година пр.Хр. се случва знаменателно събитие, поне от научна гледна точка. Случва се най-голямото плиниево вулканично изригване (по името на Плиний Млади, който го описва за пръв път) на Земята за последните приблизително 10 000 години. Случва се на малък остров в централната южна част на днешна Гърция – изригването е толкова силно, че центърът на острова буквално изригва във въздуха, като части твърда земя са намерени в Александрия (на 720 километра от острова) и по цялото източно средиземноморско крайбрежие. На мястото на липсващия островен център се образува голям кратер (или калдера), който се изпълва с морска вода, а някогашните покрайнини на острова остават да се издигат над водата. Така е и до днес, вече 3600 години.

Островът се казва Санторини и е известен като едно от най-емблематичните места на Земята. Природната му уникалност създава неповторима атмосфера, която няма да срещнете никъде другаде в света – малки селища, „кацнали” на 300 метра над морското равнище и откриващи почти извънземни гледки към калдерата, особено по залез слънце, с типичната за Цикладите архитектура в синьо и бяло…

Най-южният от Цикладските острови, Санторини е част от територията на Гърция и се радва на изкусителен средиземноморски климат – умерена зима (от декември до март) и горещо лято (юли и август). През май-юни и септември-октомври температурите са все още високи, но големият туристически трафик е много по-нисък отколкото през юли и август.

Независимо по кое време на годината, посетителите на Санторини във всеки случай ще се сблъскат с неговите две лица. Надвисналите над скалите малки селища с невероятна гледка към залеза и калдерата на западния бряг и полегатите плажове и курорти на източния бряг. Вкопаните в скалата къщи на Ия и традиционните винопроизводители в централната част на острова. Луксозните малки хотели с джакузи на терасата в Имеровигли и миконийските останки от преди 3000 години около Акротири. Младоженците, търсещи уединение във Фиростефани докато се любуват на романтиката и семействата с деца, които просто се наслаждават на плажната си почивка в Периса.

Цена на пътуването 745 евро на човек в двойна стая. Доплащане за единична стая 362 евро. При записване е неоходимо да заплатите 50% от сумата. Всички плащания са в български лева по курс 1.956 лева за 1 евро.

Цената включва:

  • Директен чартърен полет София – Санторини – София с авиокомпания Bulgaria Air Charter и летищни такси*.
  • 20 кг чекиран багаж и 8 кг ръчен багаж.
  • Настаняване в столицата Фира (Тира, Тера) за 5 нощувки в двойна стая в хотел Daedalus Hotel Fira 5*  с включена закуска.
  • Трансфери летище – хотел – летище.
  • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване” с покритие 10 000 евро.
  • Водач-фотограф от Софийска фотографска школа.
  • Местен екскурзовод на острова.

*Към летищните такси авиокомпанията обикновено добавя т.нар. горивна такса, размерът на която обичайно става ясен около седмица преди отпътуване и варира в границите на 7-10 евро на човек.

Цената НЕ включва:

  • Разходи от личен характер и допълнителни екскурзии (по желание).
  • ПСР/антигенен тест при отпътуване от България в случай, че към датата на отпътуване е необходим такъв за влизане в Гърция.
  • Задължителна градска такса, която се заплаща директно в хотела и е в размер на 2 евро на човек на нощувка.
  • Застраховка “Отмяна на пътуване” със специални условия за COVID-19 – стойността на застраховката е в зависимост от цената на закупения пакет. Предлагаме и настоятелно препоръчваме сключване на такава в деня на резервиране на пътуване и при условие, че до началната дата има повече от 10 дни.

Програма.

Описаните по-долу активности на острова са примерни – изборът как точно да протече фотографската част от пътуването можем да направим в зависимост от желанието на участниците, метеорологичните условия и т.н. За да се реализира част от програмата е необходимо допълнително да бъдат наети превозни средства (автомобил, скутер или квадрациклет).

21.09.2021 Отпътуване от София (точният час ще бъде препотвърден от авиокомпанията). Пристигане на остров Санторини, трансфер и настаняване в хотела. Среща с представителя на място. Свободно време за фотографиране на улиците на Фира. Нощувка в хотела.

22.09.2021 Закуска и свободно време за фотографиране през целия ден (виж секцията „Какво ще видим”). Наемане на автомобили под наем и обиколка на част от острова.

23.09.2021 Закуска и свободно време за фотографиране през целия ден (виж секцията „Какво ще видим”). Продължение на обиколката на острова с автомобил под наем. Възможност за целодневна екскурзия до вулкана (срещу допълнително заплащане).

24.09.2021 Закуска и свободно време за фотографиране през целия ден (виж секцията „Какво ще видим”). Продължение на обиколката на острова с автомобил под наем. Червеният плаж, Акротири, Пиргос.

25.09.2021 Закуска и свободно време за фотографиране през целия ден (виж секцията „Какво ще видим”). Продължение на обиколката на острова с автомобил. Мегалохори, Емпорио. След обяд освобождаване на стаите в хотела. Трансфер до летището и полет за София. Пристигане на летище София.

По-долу ще намерите най-забележителните от фотографска гледна точка места и събития на остров Санторини. За да стигнем до част от тях ще бъде необходимо наемането на автомобил, скутер или квадрациклет под наем (наемът не е включен в цената). За фотографирането на Калдерата сме предложили пешеходен преход от Фира до Ия.

  • Залези! Залези! Залези! Не е тайна – залезите на Санторини са изключителни. Калдерата (кратерът) е разположена на запад от Санторини. Самият западен бряг на острова представлява отвесни скали с височина до 350 метра над морското равнище. Селищата са разположени така, че от тях се откриват страхотни гледки към залеза.
  • Архитектура. Бели къщички, свързани с многобройни стълби така, че почти не можеш да различиш къде започва едната къща и къде започва другата. Врати, които привидно водят на никъде. Разноцветни и все пак предимно сини куполи придават някакси църковна атмосфера на цялото място – сякаш това е свято място, където живеят само отдадени на вярата хора, при това всеки в собствената си църва.
  • Стрийт фотография. Незабравимите декори във Фира, Ия, Имеровигли, Фиростефани и т.н. ни отварят пътя към интересни и незабравими фотографии. Ежедневният живот излиза от контекста на обикновеното и се прехвърля в сферата на необичайното и дори свръхестественото.
  • Калдерата (кратерът). Разстоянието от столицата Фира до Ия в най-северната част на острова е 9 километра. Пътеката върви през по-голямата си част по ръба на Калдерата и пресича малките селища Фиростефани и Имеровигли. Преходът отнема около 3 часа спокойно ходене и вероятно малко повече „фотографско ходене”. Подходящо е маршрутът да се извърви след обяд, когато слънцето е на път да залезе.
  • Фарът в Акротири. Фарът се намира на няколко километра от селището Акротири и отбелязва най-южната част на Санторини – самотен страж срещу залеза. От тук се откриват великолепни гледки както към Егейско море, така и към Калдерата и селищата в западната част на острова.
  • Червеният плаж. Намира се в близост до Акротири и дължи името си на богатите на желязо седиментни скали, които придават червения цвят на пясъка и на заобграждащите го скали. Плажът е относително трудно достъпен по пътека през скалите, но пък дава възможност както за интересни фотографии, така и за малко плажуване.

Списъкът с интересни активности и места за посещение е примерен и според желанията на участниците, метеорологичните условия и т.н. ще бъде избрано оптималното съотношение време-натовареност на пътуването.

За записване или връзка с нас използвайте формата за контакт