Фото пътуване Бали 01.11.2016 год.

Остров Бали е смятан от много за едно от най-красивите места на света. Може би заради географското си положение на 8 градуса южно от Екватора и тропическия си климат, може би заради богатите си история, култура и изкуство – живопис, скулптура и танци, може би заради невероятните си плажове и прирора, може би заради невероятните си жители – любезни, усмихнати, човечни и винаги готови да помогнат…

А най-вероятно заради всичко изброено по-горе. Известен като “Островът на хилядата храма” (заради наистина хилядите храмове и пагоди), Бали е притегателна точка за посетители от целия свят – както любители на спокойствието и тропическия климат, така и авантюристи, готови да се потопят в един уникален и различен свят.

Разположен в сърцето на Индонезийският архипелаг (най-големият в света, наброяващ повече от 17 500 острова), остров Бали заема площ от около 5 600 кв.км, като образува верига заедно с остров Ява на запад и остров Ломбок на изток. Административната столица на острова е град Денпасар, на южния бряг, докато град Убуд се счита за културния център на Бали – заради много развитата си архитектура, изкуства и занаяти.

Въпреки че Индонезия е най-голямата ислямска държава в света, религията на остров Бали не е Ислям. Над 80% от 3-милионното население на острова изповядват Балинезийски Индуизъм, който се е формирал въз основа на местни вярвания и под влиянието на Индуизма от южна и югоизточна Азия. Религията, която масово се изповядва на Бали, обхваща не само теология, философия и митология, но и почитане на праотците, анимизъм и магия и има дълбока връзка с традиционния Индуизъм и Будизма. Тази връзка е засилила и утвърдила вярванията, че боговете са представени в целия заобикалящ ни свят. Затова всеки елемент в природата притежава своя собствена сила, която отразява силата на боговете и всеки предмет – дърво, нож, дреха и т.н. – може да бъде дом за духовете, чиято енергия може да бъде насочвана към добро или зло. Балинезийският Хиндуизъм е дълбоко преплетен с ритуалите и изкуството. Самоконтролът сред Балинезийците се е превърнал в забележителен ритуал на религиозно изразяване, поради което жителите на остров Бали са станали известни със своето смирено, скромно и благоприлично държание.

Остров Бали е известен с многообразните си и много добре развити форми на изкуството – живопис, скулптура, дърворезба, занаяти и сценични изкуства (музика и танц), които много често представят сцени от Хиндуистките епоси, напр. Рамаяна, но с много силно балинезийско влияние. Балинезийската Нова година, Нийепи (Nyepi) се чества през пролетта в Деня на тишината, когато всеки остава у дома, а посетителите на острова са окуражавани да не излизат навън. В деня преди Нийепи големи и пъстри скулптури на чудовищата ого-ого (ogoh-ogoh) се показват в дълга процесия, в края на която се изгарят ритуално, за да изгонят злите духове.

Пътуването до остров Бали е с продължителност 10 дни – 9 нощувки на острова и ще се състои от 01.11.2016 до 12.11.2016 година. Цена на пътуването 1990 евро на човек в двойна стая. Доплащане за единична стая 540 евро. При записване е неоходимо да заплатите 50% от сумата, т.е. 1000 евро. Всички плащания са в български лева по курс 1.956 лева за 1 евро.

Важно: пакетната цена е калкулирана при цена на самолетния билет с включени летищни такси в най-ниската тарифа. В зависимост от свободните места в самолета, при резервация е възможно да се наложи актуализиране на цената.

Цената включва:

  • Самолетен билет София – Денпасар (о-в Бали) – София с редовни полети с включени летищни такси.
  • Транспорт на острова с климатизирано превозно средство.
  • Настаняване за 9 нощувки в 5 различни хотела според програмата по-долу, включително 9 закуски, 1 обяд и 1 вечеря според програмата.
  • Входни такси за всички забележителности според програмата по-долу.
  • Водач-фотограф от Софийска фотографска школа.
  • Местен английскоговорящ екскурзовод на острова.
  • Медицинска застраховка с покритие 30 000 евро.
  • Застраховка отказ от пътуване.

В цената не са включени разходи от личен характер и дарения и такси във връзка с фотографиране в някой от обектите по програмата.

Програма.

01 ноември 2016 – Излитане от летище София с редовен полет на Катарските авиолинии през Доха за Денпасар, остров Бали.

02 ноември 2016 – Пристигане на остров Бали. Трансфер до Санур и настаняване в стая тип супериор в хотел Mercure Resort Sanur. Тук ще прекараме първия си ден на острова, през който ще се адаптираме към часовата разлика и ще си починем след пътуването.

03 ноември 2016 – След закуска отпътуване за най-големия храмов комплекс на острова – Пура Бесаки (Pura Besakih). След обяд трансфер до и настаняване в стандартна стая в хотел Surya Shanti Villas в Сидемен в източната част на острова. (З)

04 ноември 2016 – Днес след закуска ще можем да посетим Тенганан (Tenganan) – едно от най-интересните в културен и архитектурен план обитаеми селища на острова. След Тенганан ще посетим Тиртаганга (Tirtaganga) –  т.нар. Воден палат. Следващата ни спирка ще бъде Таман Уджунг (Taman Ujung). Днешният ден приключва с трансфер до Кандидаса и настаняване в хотел Candi Beach Resort & Spa. (З)

05 ноември 2016 – Днешният ни ден ще започне с посещения на действащия индуистки храм Пура Тирта Емпул (Pura Tirta Empul). Следващ стоп в Тегалалан – място известно със своите оризови тераси. Остатъкът от деня ще прекараме около пазара на Убуд. Вечерта ще приключи с типични за Бали сценични представления – Barong Dance и настаняване за 4 нощувки в стая делукс в хотел Tjampuhan hotel. (З)

06 ноември 2016 – Свободен ден. (З)

07 ноември 2016 – Днес след закуска ще посетим Гората на маймуните (Monkey forest), като ще имаме възможност да пояздим и слонове (опционално, срещу допълнително заплащане). След обяд денят продължава с посещение на храма Тана Лот (Tanah Lot), където ще можем да се насладим на уникален залез над Индийския океан. (З)

08 ноември 2016 – Днес денят ще започне с посещение на Таман Аюн (Taman Ayun) – кралския дворец на империята Менгви. Следващата ни спирка ще бъде сред красотите на Бедугул (Bedugul) в централната част на Бали. Там ще можем да се потопим във величието на храма Пура Улундану (Pura Ulundanu).  (З)

09 ноември 2016 – Днес след закуска ще се отправим на трекинг преход през джунглата, като обядът ще бъде сред природата. Вечерта настаняване за 2 нощувки в хотел Holiday Inn Resort Baruna. (З, О)

10 ноември 2016 – Днес ще пътуваме до храма Пура Улувату (Pura Uluwatu), където освен на уникален залез над Индийския океан, ще станем свидетелил и на представление на традиционния танц Кeджак (танцът на маймуните). Вечеря в Джимбаран. (З, В)

11 ноември 2016 – Свободен ден, привечер трансфер до летището на Денпасар и отпътуване за София. (З)

12 ноември 2016 – Пристигане в София

Програмата е организирана така, че на повечето места да има време за фотографиране и светлината да е възможно най-подходяща. Възможни са промени както преди отпътуване, така и по време на самото пътуване.

По-долу ще намерите основните забележителности, които ще посетим по време на пътуването и съответно ще отделим необходимото време за фотографиране.

  • Храмът Пура Бесаки. Този храм, разположен на склоновете на Маунт Агунг (действащ вулкан) е най- големият и най-важният от всички храмови комплекси за хиндуистката религия на остров Бали. Състоящ се от 22 отделни храма, този комплекс е изграден на отделни тераси, като с изкачването нагоре, вярващите се приближават към планината, което се смята за много свято.
  • Храмът Тиртаганга. Водният палат на Тиртаганга е построен през 1948 година във формата на красива водна градина в близост до естествен извор. Името Тиртаганга буквално се превежда “Свята вода от река Ганг” и е избрано от раджата, построил храма, заради спокойствието и баланса, които струят наоколо.
  • Селището Тенганан и жителите Бали Ага. Преди 1970 год. селището Тенганан е било известно само на антрополозите поради факта, че е обитавано от едно от най-затворените общества в света – Бали Ага (Bali Aga). Уникалната култура на тези жители все още пази традициите и вярванията на древното балинезийско население.
  • Палатът Таман Уджунг. Водният палат Таман Уджунг много наподобява храмът Тиртаганга, може би защото е построен по времето на една и съща династия в управлението на острова. Различието е в това, че в архитектурен план този комплекс е изпълнен в комбинация от типичен балинезийски и европейски стил.
  • Храмът Тирта Емпул. Най-важното, което трябва да знаем за храмът Тирта Емпул е, че все още местните вярващи идват да се пречистят в светената вода на основния басейн. Храмът е построен през 962 година.
  • Селището Тегалаланг. Разположено северно от Убуд, в това селище поминъкът на населението е основно земеделие, като гледките, които се откриват към оризовите тераси са едни от най-внушителните на острова.
  • Убуд. Културният център на острова. Пъстър, с неповторима атмосфера, изпълнен с безброй творци и форми на изкуството – от дърворезба до уникални за острова танци, храмове и тъй нататък.
  • Храмът Таман Аюн. Кралският палат Таман Аюн, заедно с прилежащия храм са изградени през 17 век.
  • Бедугул. Разположена в средната част на острова, областта Бедугул предлага едни от най-впечатляващите природни пейзажи.
  • Храмът Улундану. Разположен в областта Бедугул, този храм е построен през 17 век и представлява един от важните религиозни центрове на Бали.
  • Джунглата. Ще имаме възможност да се запознаем отблизо с екваториалната действителност на острова – по време на трекинг преход през самата джунгла.
  • Тана Лот. Разположен на скала сред морето храм, до който можем да достигнем пеша само по време на отлива. С разположението си на западния бряг Тана Лот ще ни даде възможност да станем свидетели на може би най-красивия залез на Бали.
  • Храмът Улувату. Още един от 9-те най-важни религиозни храма за балинезийския Индуизъм. Облечени в типичните местни облекла саронг, ще се запознаем с Улувату – построен през 11 век.

За записване или връзка с нас използвайте формата за контакт