Фото пътуване Непал 21.03.2017 год.

Пътуването до Непал е с продължителност 10 дни – 9 нощувки на място и ще се състои от 21.03.2017 до 31.03.2017 година. Цена на пътуването 2060 евро на човек в двойна стая. Доплащане за единична стая 510 евро. При записване е неоходимо да заплатите 50% от сумата, т.е. 1030 евро. Всички плащания са в български лева по курс 1.956 лева за 1 евро.

Важно: пакетната цена е калкулирана при цена на самолетния билет с включени летищни такси в най-ниската тарифа. В зависимост от свободните места в самолета, при резервация е възможно да се наложи актуализиране на цената.

Цената включва:

  • Самолетен билет София – Катманду – София с редовни полети с включени летищни такси.
  • Транспорт в Непал с климатизирано превозно средство.
  • Настаняване на легло в двойна стая за 7 нощувки в 4-звезден хотел и за 2 нощувки в хижа или лодж по време на трекинга в Хималаите според програмата по-долу.
  • Изхранване, което включва 9 закуски, 4 обяда и 9 вечери според програмата.
  • Входни такси за всички забележителности според програмата по-долу.
  • Водач-фотограф от Софийска фотографска школа.
  • Местен английскоговорящ екскурзовод.
  • 1 носач на двама души по време на 3-дневния трек в Хималаите.
  • Медицинска застраховка с покритие 30 000 евро.
  • Застраховка отказ от пътуване.

В цената не са включени:

  • разходи от личен характер;
  • дарения и такси във връзка с фотографиране в някой от обектите по програмата (ако има такива такси);
  • виза за влизане в Непал
  • полет до връх Еверест (опционално на цена 197 американски долара на човек).

Програма.

21 март 2017 – Излитане от летище София с редовен полет на Турските авиолинии през Истанбул за Катманду.

22 март 2017 – Пристигане в Катманду. Трансфер до и настаняване в хотел Shangri-La. Тук ще прекараме първите 3 нощи от престоя ни в Непал. Първият ни ден обаче ще бъде ден за почивка. (В)

23 март 2017 – След закуска се отправяме на полудневно запознаване с храма Сваямбунат и столицата Катманду. За пълно потопяване в атмосферата на града, ще се повозим и на рикша. След обяд ще се разходим около храма Боуданат, където ще имаме възможност да общуваме с тибетски лама, а привечер ще сме в храма Пашупатинат, където ще станем свидетели на ритуала Аарти. След залез ще се върнем в хотела за вечеря. (З, В)

24 март 2017 – Днес ще се потопим в атмосферата на два от общо 4-те града, които изграждат столицата Катманду – Патан и Бактапур. Ще видим мястото, където в изолация от хората живее “живата богиня Кумари”. За обяд ще гостуваме на непалско семейство и ще се запознаем с типичната за страната храна – дал бат, къри и др. За вечеря ще се приберем в хотела. (З, О, В)

25 март 2016 – Днешният ни ден ще премине в пътуване – отправяме се от Катманду към Покхара (210 километра, около 6 часа път). За да разнообразим еднообразието, ще спрем при река Тришули, където ще си организираме рафтинг. Не толкова големите любители на приключенията ще могат вместо рафтинга да посетят храма Манакамана, до който се стига с въжена линия. След обяд пристигане в Покхара и настаняване за 3 нощувки и вечеря в хотел Atithi Resort and Spa(З, В)

26 март 2017 – Днес денят ни ще започне много рано с отпътуване за Сарангкот (1592 м над морското равнище), за да можем да се насладим на невероятен изгрев над Хималаите (зависи от метеорологичните условия). След обяд ще се разходим в Покхара и ще вечеряме в хотела. (З, В)

27 март 2017 – След закуска трансфер до Канде (1700 метра надмоска височина), от където ще започне нашето трекинг приключение. Очакват ни около 5 часа ходене до селището, в което ще нощуваме – Толка (1720 метра надморска височина). По пътя ще минем през т.нар. Австралийски камп (2200 метра), от където се разкрива невероятна гледка към Анапурна.  Ще обядваме в Деурали, след което за около 90 минути ще се спуснем до Толка, където ще се настаним в хижа или лодж и ще вечеряме. (З, О, В)

28 март 2017 – Днес ще продължим със стръмно спускане към реката за около 1 час, след което ни очаква стръмно изкачване за около 3 часа през изоставени села с невероятни гледки към Хималаите. След като стигнем Гандрук, едно от най-големите селища на хора от народността Гурунг, ще посетим един от най-успешните проекти за консервация на екосистемата в региона. (З, О, В)

29 март 2017 – Днес след много ранно ставане, за да се полюбуваме още веднъж на изгрева над Хималаите, ни предстоят 5 часа спускане към Наяпул, от където ще тръгнем обратно към Покхара. За вечеря ще бъдем в хотел Atithi Resort and Spa. (З, О, В)

30 март 2017 – След закуска отпътуваме обратно за Катманду, като по пътя ще спрем в Бандипур. (З, В)

31 март 2017 – Закуска, трансфер до летището и отпътуване за София. Пристигане в София късно вечерта.(З)

Програмата е организирана така, че на повечето места да има време за фотографиране и светлината да е възможно най-подходяща. Възможни са промени както преди отпътуване, така и по време на самото пътуване.

З = закуска, О = обяд, В = вечеря

По-долу ще намерите основните забележителности, които ще посетим по време на пътуването и съответно ще отделим необходимото време за фотографиране.

  • Храмът Сваямбунат е един от най-древните и най-святите храмове в долината на Катманду. Първите записи, свързани с този храм датират от 5-ти век, но се смята, че е дори по-стар.
  • Площад Дърбар в Катманду е може би атракция номер 1 в града. Наоколо има над 50 различни момумента, като повечето датират от 12 век и епохата на кралете Мала. Въпреки това, най-известната сграда тук е Кумари Бахал – богато украсена с дърворезби сграда, където живее “живата богиня Кумари”, превъплъщение на богинята Дурга.
  • Привечер ще пътуваме с рикша през квартал Тамел – преживяване, което ще остави траен отпечатък върху разбирането ни за Непал.
  • Великата ступа Боуданат е разположена в центъра на обитаван основно от мигранти от Тибет квартал и един от най-важните паметници за будистите в Непал. Тук ще имаме възможност да се срещнем и да бъдем благословени от Тибетски лама.
  • Храмът Пашупатинат пък е най-святият хиндуистки храм в Непал и един от най-важните свързани с бог Шива паметници в южна Азия. Храмът е официално датиран от 477 година, но се твърди, че някои от олтарите са с повече от 1000 години по-стари.
  • Саду. Така се наричат светите хора или монаси в хиндуизма, които са известни с добротата и аскетизма си. Те са избрали живот далеч от или най-малкото в покрайнините на обществото, за да се отдадат на собствените си спиритуалистични практики.
  • Церемонията Аарти представлява религиозен ритуал, при който доброволци или храмови жреци изпращат светлината по залез, за да се върне тя при хората на следващия ден, като всичко е придружено от песни, танци и много мистична атмосфера.
  • Площад Дърбар в Патан е най-запазената “витрина” на неварското архитектурно изкуство. Тук се намира и музеят на Патан.
  • Площад Дърбар в Бактапур пък е едно от най-очарователните места в целия град и не напразно няколко музея и галерии са избрали площада за свой дом, например “Палатът с 55 прозореца”, Националната галерия и т.н.
  • Обяд с местно семейство, по време на който ще се докоснем до автентичната култура на местните. Разбира се, освен на културата, ще се насладим и на изключително вкусната местна кухня.
  • Рафтинг по река Тришули, който дори и да не е супер екстремен, предлага някои доста сериозни бързеи и ще ни зареди с много адреналин.
  • Храмът Манакамана е разположен на 12 километра южно от Горка и е достъпен с въжена линия. Ако не сте сигурни, дали искате да се измокрите по време на рафтинга, то посещението на този храм няма да ви остави да скучаете.
  • Покхара е една от перлите на северен Непал – разположен на езеро в близост до Хималаите, градът е притегателен център за почти всички посетители на страната.
  • Селището Сарангкот е разположено на 1592 метра надморска височина и предоставя умопомрачителна гледка към планините.
  • “Водопадът на Деви” е известен още като “Водопад към ада” и се намира на около 2 километра югоизточно от Покхара.
  • Пещерата Гуптепшвор е свято място за хиндуистите и предлага невероятно преживяване за смелчаците, които са готови да извървят (някъде и на 4 крака) 3-те километра вътре (допълнителна такса от 5 рупии, фотографирането в пещерата е забранено).
  • В края на приключението ни ще се отправим на 3-дневен трек в Хималаите. Ще попаднем сред красотите на планината, ще вървим по няколко часа дневно пеша, ще нощуваме в малки лоджове и хижи при любезни местни домакини. За трекинга не е необходимо да сте в топ форма, нивото на трудност е леко към средно.

За записване или връзка с нас използвайте формата за контакт