Фото пътуване Тайланд 04.02.2015

Тайланд е страната на усмивките. Звучи като реклама в туристически каталог, но пък каква по-добра реклама може да съществувата от самата истина? От една страна местните хора са винаги усмихнати, в което всъщност не правят изключение от почти целия регион Югоизточна Азия. От друга страна, няма никакъв начин да сте в Тайланд и да не се усмихвате, без значение кое е любимото Ви занимание – дали ще посещавате храмови комплекси или ще се запознавате с хилядолетна култура, дали ще се излежавате на плажа или ще се потопите във водовъртежа на Банкок, дали ще се радвате на уникална кулинария или ще се гмурнете в изключителната култура.

Тайланд буквално означава “Страна на свободата” и това никак не е напразно – през 800-те години на своето съществуване Тайланд нито веднъж не е колонизиран – нещо, с което нито една страна в региона не може да се похвали. Много преди да се появи Тайландското кралство, долината Чао Прая (част от територията на съвременен Тайланд) е била населявана от древна цивилизация, която според някои учени може да се проследи до праисторическите времена. И така, днешен Тайланд е разположен в сърцето на Югоизточна Азия, обхваща площ от приблизително 510 000 кв.км. и има за свои съседи Мианмар, Лаос, Камбоджа и Малайзия. Тайланд има форма на управление конституционна монархия, т.е. управлява се от правителство, като върховният суверен е кралят. Негово Величество Бумибол Адулядей – Рама IX e 86 годишен в момента и управлява Тайланд от 66 години – най-дългият период на управление на кралска особа в съвременната история на човечеството.

Климатът (както можете да си представите) е доста топъл и влажен. Най-общо казано съществуват 3 различни сезона – топъл, по-топъл и още по-топъл. Обикновено най-високите температури (около и над 30 градуса) се достигат през месеците март и април, а най-много валежи падат през юли и август, но основно в най-северните части на страната. Този климат е една от многото причини Тайланд да посреща повече от 10 милиона чуждестранни гости годишно. Наред с туризма обаче, в Тайланд водещи отрасли са и селското стопанство, производството на високотехнологична електроника, автомобили и т.н.

И все пак, най-ценният ресурс на Тайланд си остават самите тайландци – винаги усмихнати, мили и любезни. Религията, която се изповядва е Будизъм, който има известни връзки и с индуизма. Това е може би и основната причина самият факт, че си в Тайланд, да те кара да се чувстваш щастлив – будистите уважават всички и всичко. Първият урок на всеки будист е да се научи да уважава и да се усмихва. Навсякъде има малки параклиси със статуи на Буда, на които преминаващите тайландци се покланят. И ти се усмихват.

Пътуването до Кралство Тайланд е с продължителност 12 дни – 11 нощувки и ще се състои от 04.02.2015 до 16.02.2015 година. Цена на пътуването 1760 евро на човек в двойна стая. Доплащане за единична стая 450 евро. При записване е неоходимо да заплатите 50% от сумата, т.е. 880 евро. Всички плащания са в български лева по курс 1.956 лева за 1 евро.

Важно: пакетната цена е калкулирана при минимален брой участници 6 души и цена на самолетния билет с включени летищни такси в най-ниската тарифа. При недостигане на минимален брой участници и в зависимост от свободните места в самолета, при резервация е възможно да се наложи актуализиране на цената.

Цената включва:

  • Самолетен билет София – Банкок – София с редовни полети с включени летищни такси.
  • Транспорт с климатизирано превозно средство от Банкок до Чианг Май и самолетен билет от Чианг Май до Банкок в края на пътуването.
  • Настаняване за 11 нощувки в 5 различни хотела с включени 11 закуски (З), 11 обяда (О) и 1 вечеря (В) според програмата по-долу.
  • Входни такси за всички забележителности според програмата по-долу.
  • Водач-фотограф от Софийска фотографска школа.
  • Местен английскоговорящ екскурзовод по време на цялото пътуване.

В цената не са включени такса за виза (35 евро), разходи от личен характер и дарения и такси във връзка с фотографиране в някой от обектите по програмата.

Програма.

04 февруари 2015 – Отпътуване в 21:25 часа от летище София с редовен полет на Турските авиолинии през Истанбул за Банкок, Тайланд.

05 февруари 2015 – Пристигане в Банкок в 14:50 часа. Среща с нашия местен водач, трансфер до и настаняване в стая тип делукс в хотел The Aetas Lumpini, Bangkok. Тук ще прекараме 3 нощи, като ще използваме хотела за “базов лагер” за първите ни 4 дни в Тайланд. През първия ден ще се адаптираме след пътуването и като цяло ще си почиваме.

06 февруари 2015 – След закуска стартираме същинската програма с обиколен тур на Банкок, който включва посещение на Wat Po (Храмът на полегналия Буда), Wat Phra Kaew (Храмът на нефритения Буда) и Royal Grand Palace (комплекс от сгради в центъра на Банкок, който е бил официална резиденция на кралете на Сиам). След като обядваме в местен ресторант продължаваме деня с т.нар. Klong Tour. На тайски (местния език) “Klong” означава канал, като турът представлява плаване с типична за Тайланд дълга и тясна лодка. Връщане в хотела за нощувка. (З, О)

07 февруари 2015 – Днес след закуска се отправяме към едно истинско предизвикателство: кулинарен курс по тайландска кухня (курсът се провежда на английски). По време на курса ще се запознаем с типични за местната кухня съставки и билки, ще дегустираме различни храни, ще готвим самостоятелно, ще опитваме сготвеното от нас и останалите участници в курса и ще си тръгнем с някои великолепни рецепти. След обяд трансфер обратно към хотела и свободно време. (З, О)

08 февруари 2015 – Днешният ни ден ще стартира с поредното незабравимо преживяване – посещение на Damnoen Saduak – плаващият пазар на Банкок, където в тесните канали ще се слеем с продавачите на плодове, цветя и т.н. на техните тесноноси лодки. Пътуването ни продължава към Канчанабури (Kanchanaburi), като по пътя ще спрем за обяд, след което ще посетим известният мост над реката Kwai. След като се настаним в стандартна стая в хотел River Kwai Resotel, Kanchanaburi, ще посетим националния парк Sai Yok, където водопадът Sai Yok Yai се влива директно в река Kwai. В края на деня ще се приберем в хотела, където ще вечеряме. (З, О, В).

09 февруари 2015 – След закуска ще се отправим към Аютая (Ayutthaya) – бившата столица на Тайланд от 1350 до 1767 година. Ще посетим огромният исторически парк Аютая: Wat Mongkol Borpith с гигантската бронзова статуя и трите древни пагоди на храма Wat Phra Srisanpetch, който за времето си е бил най-големият храм в Аютая и е бил използван като кралски храм и палат от няколко крале. След като обядваме в местен ресторант ще се настаним в делукс стая в хотел Classic Kameo Hotel, Ayutthaya. (З, О)

10 февруари 2015 – Днес след закуска и напускане на хотела ще се отправим още по на север към Phitsanulok, където ще посетим Wat Maha Dhat с известната статуя на Буда (Phra Buddha Jinaraj), след което ще се отправим към Сукотай (Sukhothai), бившата столица на Кралство Сиам. Ще обядваме в местен ресторант, след което ще посетим историческия парк Сукотай, където ще се насладим на мини велосипедна обиколка сред руините. Преди да се отправим към хотел Sukhothai Treasure (настаняване в супериор стая), ще посетим статуята на гигантския седящ Буда във Wat Sri Chum. (З, О)

11 февруари 2015 – След като закусаме, ще освободим хотела и ще се отправим към Лампанг, където ще посетим храма Wat Phra Dhat Lampang Luang, който е построен в стил Лана (Кралство Лана е съществувало от 13-ти до 18-ви век в тази част на днешен Тайланд). Ще обядваме в местен ресторант и ще се отправим към Чианг Май (Chiang Mai) – Розата на северен Тайланд. В късния следобяд настаняване в хотел Amora Tapae Hotel, Chiang Mai в делукс стая. Тук ще останем 4 нощи.  (З, О)

12 февруари 2015 – Днес ще се отправим към т.нар. камп на слоновете, където ще станем свидетели как в продължение на векове тези гиганти на животинския свят са работили в джунглата (по желание може да се организира яздене на слонове, което е опционално и не е включено в цената). По късно ще се срещнем с невероятни местни племена, сред които племената Хмонг, Лаху и особено Падонг, което е известно с обичая си да поставя пръстени на вратовете на жените. След като обядваме в местен ресторант, ще се потопим в благовонна ферма за оглеждане на орхидеии. (З, О)

13 февруари 2015 – След закуска ще се отправим на кратко пътуване до най-впечатляващия храм в Чианг Май – Wat Doi Suthep, от където в ясен ден се открива невероятна гледка към целия град. По-късно ще имаме възможност да посетим известният занаятчийски квартал Sankampaeng. (З, О)

14 февруари 2015 – След като закусим първо ще посетим един от известните пазари в Чианг Май – Mae Malai Market. По-късно ще предприемем двучасов трекинг преход до един от водопадите в околността, където дори можем да поплуваме. Обядът ни ще бъде сред природата. След обяд ще продължим разходката си из джунглата. (З, О)

15 февруари 2015 – Единствената ни задача за днес е да освободим хотела в Чианг Май и да отлетим за Банкок, където ще се настаним за една нощ в хотел и ще имаме възможност да се порадваме на Тайланд още малко, а и да разгледаме и обсъдим фотографиите, които сме заснели. (З)

16 февруари 2015 – Днес след закуска ще освободим стаите в хотела и в 11:10 часа ще отлетим обратно за София, където ще кацнем в 20:30 часа същия ден. (З)

Програмата е организирана така, че на повечето места да има достатъчно време за фотографиране и светлината да е възможно най-подходяща. Възможни са промени в програмата и местата за настаняване както преди отпътуване, така и по време на самото пътуване.

По-долу ще намерите основните забележителности и събития, които ще посетим и преживеем по време на пътуването:

  • Wat Po е един от най-старите и най-големите (около 80 000 кв.м) храмове в Банкок, който е получил името си от манастир в Индия, където се смята, че Буда е живял. Известен е още като “Храмът на полегналия Буда” заради много известната гигантска статуя на Буда, който е полегнал на едната си страна (статуята е висока 15 и дълга 43 метра).
  • Wat Phra Kaew е смятан за най-свещения будистки храм в Тайланд. Намира се в историческия център на Банкок, в границите на Големия Кралски Палат (виж по-долу). Известен е още като “Храмът на нефритения Буда” задари свещената статуя на Буда, изваяна от цяло парче нефрит (висока само 66 см).
  • Големия Кралски Палат (Royal Grand Palace) – от 1782 година тук е била постоянната резиденция на кралете на Сиам и, по-късно, Тайланд. Намира се в сърцето на Банкок и е разделен на вътрешен и външен двор, където са се провеждали заседания на кралския двор и всички официални церемонии. Настоящият крал на Тайланд вече не резидира тук, но Големия Палат няколко пъти годишно става дом на официални кралски церемонии.
  • Klong tour – обикола с тесноноса лодка сред многобройните пъстри и оживени канали на Банкок.
  • Кулинарен курс по Тайландска кухня – тук ще се запознаем с тайните и очарованието на автентичните Тайландски ястия. Ще опознаем основните съставки и билки, ще дегустираме ястия, ще готвим сами и ще си тръгнем с няколко безценни рецепти.
  • Damnoen Saduak – известният плаващ пазар на Банкок, където търговците излагат стоката си на типични тайландски лодки в самите канали.
  • Водопадът Sai Yok Yai – един от най-известните водопади в Канчанабури, който се влива директно в река Квай и привлича множество както местни, така и интернационални посетители.
  • Ayuthaya – древната столица на Тайланд в продължение на 400 години. Тук ще посетим огромния исторически парк, който приютява древния град, множество храмове, пагоди и исторически забележителности.
  • Wat Maha Dhat – основаният през 1357 година от крал Пхая Литай храм е дом на една от най-красивите статуи на Буда в Тайланд, която е изваяна от злато.
  • Историческият парк на Sukhotai- тук, сред руините от изминали епохи, ще се насладим на мини велосипедна обиколка и ще се потопим в една наистина неповторима атмосфера.
  • Wat Sri Chum – в построения през 14-ти век храм се намира една от най-удивителните по своите размери статуи в Тайланд – седящият Буда, висок около 15 и широк около 11 метра.
  • Wat Phra Dhat Lampang Luang – поредният уникален храм, този построен в различен стил, т.нар. стил Лана, който е бил типичен за кралство Лана, което е заемало територия в днешен Тайланд.
  • Chiang Mai – Розата на северен Тайланд. Ще използваме този уникален град за наш “базов лагер” през последните 5 дни от нашето пътуване.
  • Кампът на слоновете – тук ще станем свидетели на древните обичаи на махутите да обучават слонове за работа сред джунглата и по желание ще можем да пояздим слонове (не е включено в цената).
  • Lahu, Hmong, Padong-long – това са все местни племена, с които ще имаме възможност да се срещнем. Всички са уникални по свой начин и са запазили вековните традиции, които са движили предците им.
  • Wat Doi Suthep – разположен на около 15 километра от Чианг Май, този храм ще разкрие уникална атмосфера и невероятна гледка към простиращия се в подножието му град. Всяко от 309-те стъпала до храма си заслужава усилието (има възможност за изкачване и с лифт).
  • Пазарът на Mae Malai и селото на племето Akha – поредното уникално преживяване, при което ще се потопим в уникалната култура на Тайланд и неговите жители.
  • Трекинг в джунглата – след двучасова разходка в джунглата ще имаме невероятната възможност да поплуваме в свежите води на водопад.

За записване или връзка с нас използвайте формата за контакт