Фото пътуване Шри Ланка – втора група от 01.03.2016

Шри Ланка примамва пътешествениците от векове. Марко Поло описва острова като най-хубавия с подобен размер в света, докато хиляди търговци и авантюристи от Индия, Арабския свят и Европа акустират между палмите на снежножелите пясъчни брегове, примамени от слуховете за редки подправки, скъпоценни камъни и величествени слонове. Разположен малко на север от Екватора сред ароматните води на Индийския океан, островът си е изградил през вековете почти легендарен образ за природна красота и изобилие, който вдъхновява дори и пътешествениците, които все още не са го посещавали. Романтично настроени географи с карта в ръка са го оприличавали на сълза, която капе от Индийския полуостров или на нежна перла, докато по-практичните холандски колонизатори са го оприличили на бут шунка. Едно от първите имена на острова, дадено му от арабските заселници, е Serendip, от където произлиза днешната английска дума ‘serendipity’ или уникалното събитие случайно да правиш ценни открития или да намираш това, което е важно за теб без да си го търсил.

Дръзкото твърдение на Марко Поло е повече от вярно и днес. Шри Ланка събира в скромния си физически размер изключително разнообразие от места за посещение, а много малко острови с подобна големина могат да се похвалят с толкова многообразна и красива екосистема. Обгърнатите от Индийския океан брегове на Шри Ланка са осеяни с идилични (и много често освежаващо необитаеми) плажове, докато вътрешността се гордее със завладяващо разнообразие от природни пейзажи: от богатите на диви животински видове джунгли в ниските части на острова, които дават дом на обширна популация слонове, леопарди и редки видове птици до мъгливите височини на хълмистите провинции, загърнати от безупречно подредени чаени плантации. На Шри Ланка не й липсват и създадени от човека атракции – островът може да се похвали с над 3000 години документирана история, като забележителните постижения на ранната Сингалска цивилизация могат все още да се видят сред редицата полуразрушени древни градове и религиозни паметници.

Великолепието на тази ранна Будистка цивилизация продължава и днес да е източник на национална идентичност за Сингалската популация, докато историческата роля на Шри Ланка като най-старата крепост на Теравада будизма все още влияе на всички страни от живота на острова. И все пак, в Шри Ланка има много повече от просто Будизъм. Заради разположението си, островът дълго време е бил една от най-важните спирки в търговския път от Индийския океан, като това го е отворило за уникално голям брой външни влияния – поколение след поколение Арабски, Малайски, Португалски, Британски и Холандски заселници трайно са трансформирали културата, архитектурата и кулинарията на Шри Ланка, докато Тамилската популация в северната част на острова е формирала изпълнена с живот Хиндуистка култура, която е много по-близка до Индия, отколкото до Сингалската култура в южна Шри Ланка.

Пътуването на втората ни група до Шри Ланка е с продължителност 10 дни – 09 нощувки и ще се състои от 01.03.2016 до 11.03.2016 година. Цена на пътуването 1890 евро на човек в двойна стая. Доплащане за единична стая 480 евро. При записване е неоходимо да заплатите 50% от сумата, т.е. 945 евро. Всички плащания са в български лева по курс 1.956 лева за 1 евро.

Важно: пакетната цена е калкулирана при минимален брой участници 10 души и цена на самолетния билет с включени летищни такси в най-ниската тарифа. При недостигане на минимален брой участници и в зависимост от свободните места в самолета, при резервация е възможно да се наложи актуализиране на цената.

Цената включва:

  • Самолетен билет София – Коломбо – София с редовни полети на Qatar Airways с включени летищни такси.
  • Транспорт с климатизирано превозно средство на острова.
  • Настаняване за 9 нощувки в 6 различни хотела с включени 9 закуски (З), 1 обяд (О) и 9 вечери (В) според програмата по-долу.
  • Входни такси за всички забележителности според програмата по-долу.
  • Водач-фотограф от Софийска фотографска школа.
  • Местен английскоговорящ екскурзовод по време на цялото пътуване.
  • Медицинска застраховка с покритие 30 000 евро.

В цената не са включени такса за виза (25 USD), разходи от личен характер и дарения и такси във връзка с фотографиране в някой от обектите по програмата.

Програма.

01 март 2016 – Отпътуване в 17:25 часа от летище София с редовен полет на Катарските авиолинии през Доха за Коломбо, Шри Ланка.

02 март 2016 – Пристигане в Коломбо в 07:55 часа. Среща с нашия местен водач, трансфер до и настаняване в хотел Jetwing Lagoon 4* (http://www.jetwinghotels.com/jetwinglagoon/) в Негомбо. Днешният ден ще прекараме в почивка, за да си починем по най-добрия начин след полета и да преборим часовата разлика. Разположението на хотела на брега на Индийския океан ще ни помогне значително. (В)

03 март 2016 – Днес ще стартира същинското ни пътешествие в Шри Ланка. В 7:30 часа, след като сме закусили, ще напуснем хотела и ще се отправим към Дамбула и Скалния храм там, който е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Около 13:00 часа ще отпътуваме за Хабарана (Habarana) – типично селище, където ще можем да се разходим и където ще имаме традиционен обяд. След това ще се разходим из типичните села с каруца с волски впряг, а в края на деня ще имаме плаване с автентичен рибарски катамаран в езерото Хиривадунна (Hiriwadunna). Днес ще нощуваме в хотел Sigiriya 3* (http://www.serendibleisure.com/hotelsigiriya/). Около 156 км. (З, О, В).

04 март 2016 – След закуска напускаме хотела и продължаваме към Канди (Kandy). В града ще имаме обиколен тур, включително горното езеро, пазара и Храмът на светия зъб. Вечерта ще посетим Културен танцов фестивал, след което ще се настаним в хотел Topaz 3+* (http://www.hoteltopazkandy-srilanka.com/ppc/index.html). Около 100 км. (З, В).

05 март 2016 – Днес след закуска, около 8:00 часа ще се отправим към Пинавела (Pinnawella), където ще посетим Приют за изoставени и наранени слонове. Ще бъдем на място преди 9:30 за сутрешното хранене на слоновете и за последващата баня в близката река. Около 14:00 часа ще се върнем в хотела и ще имаме следобеда на разположение за почивка или самостоятелно изследване на Канди. Около 85 км. (З, В).

06  март 2016 – Днес след закуска ще се отправим на поредното ни приключение – пътуване с влак до Нувара Елия (Nuwara Eliya), като се очаква да пристигнем по разписание около 13:00 часа. Железопътните релси преминават през множество живописни пейзажи, като цялото пътуване е около 95 км. След обяд ще посетим плантация и фабрика за отглеждане и производство на чай. Около 16:00 часа ще се отправим към Бандаравела (Bandarawela), където ще се настаним в хотел Orient 3+* (http://www.orienthotelsl.com/) и ще вечеряме. Около 155 км (95 с влак и 60 с автобус). (З, В). 

07 март 2016 – След закуска, около 8:30 часа ще се отправим към Тисамахарама (Tissamaharama), като пътят ни ще мине през прохода Ела (Ella Gap), където пред очите ни ще се разкрият изключителни природни красоти. В късния следобед ще посетим храма в Катарагама (Kataragama temple), където ще можем да станем свидетили на вечерната церемония в 19:00 часа. За вечеря ще се настаним в хотел Thaulle Resort 4* (http://thaulle.com/). Около 115 км. (З, В).

08 март 2016 – Днес много рано сутринта, около 5:30 ще отпътуваме с джипове за Националния парк Яла (Yala National Park), където ще вземем участие в сафари. След обяд ще се отправим към Тангале (Tangalle) и ще се настаним в хотел Portofino Resort 4* (http://www.plateno-hotels.cc/en/hotel/10/portofino-tangalle-srilanka). Около 100 км. (З, В).

09 март 2016 – Днес дори още по-рано сутринта, около 5:00 часа ще се отправим към Мириса (Mirissa), откъдето ще отплава нашата лодка в търсене на сини китове и кашалоти. Около 11:30 часа ще се отправим към Гале (Galle), където ще посетим крепостта. Следобяд ще се върнем в Тангале, като по пътя ще спрем във Велигама (Weligama) да се полюбуваме на традиционните рибари, които използват за риболов колове забити в океана. Около 100 км. (З, В).

10 март 2016 – След закуска ще се отправим към Коломбо, столицата на Шри Ланка, където след обяд ще си направим обиколка на града и ще посетим основните забележителности. Ще се настаним в хотел Mt. Lavinia 4* (http://www.mountlaviniahotel.com/). Ще вечеряме на плажа, за да си вземем довиждане с Шри Ланка по най-запомнящия се начин. Около 190 км. (З, В)

11 март 2016 – Много рано сутринта ще се отправим към летището и ще отпътуваме за България с редовен полет на Катарските авиолинии. Планираното полетно разписание е с час на излитане в 04:10 часа, като кацането в София е в 12:00 на обяд същия ден.

Програмата е организирана така, че на повечето места да има достатъчно време за фотографиране и светлината да е възможно най-подходяща. Възможни са промени в програмата и местата за настаняване както преди отпътуване, така и по време на самото пътуване.

По-долу ще намерите основните забележителности и събития, които ще посетим и преживеем по време на пътуването:

  • Dambulla. Дамбула е известна с петте си пещерни храма, които са част от културното наследство на ЮНЕСКО. 3 от пещерите са по-добре запазени от другите, като най-старата е датирана около 1-ви век пр.н.е. Стените и таваните на всичките 5 пещерни храма са покрити с будистки стенописи, като общо в комплекса се намират повече от 130 статуи на Буда.
  • Habarana Village (селото Хабарана). Типично селище в Шри Ланка, тук ще можем да се запознаем с начина на живот на обикновените хора, като едновременно с това ще се сблъскаме с техния поминък – земеделие, оризови тераси, кокосови палми и т.н. и ще можем да използваме характерно за този регион превозно средство – волска кола.
  • Hiriwadunna Lake (езерото Хиривадуна). Тук ще можем да си организираме водно сафари сред живописните пейзажи на езерото, като за целта ще използваме автентичен риболовен катамаран.
  • Kandy. Канди е последната крепост на Сингалските крале, която се предава на Британската империя едва през 1815 година. Градът е пример за будисткото влияние в днешна Шри Ланка – множество храмови олтари и манастири поддържат будистката традиция.
  • Temple of the Sacred Tooth Relic (Храмът на свещения зъб). През 4 век една от най-свещените будистки реликви пристига в Шри Ланка, скрита от кощунствени ръце в косата на принцеса Орисон. От тогава “Зъбът на Буда” се почита от цялото будистко население в страната и по света и се смята за най-ценното притежание на Шри Ланка. Храмът, в който се пази рекливата, е обявен за част от културното наследство на ЮНЕСКО.
  • Културен танцов фестивал. Това танцово изкуство води началото си от церемония в чест на бог Кохомба, която е продължавала през цялата нощ – ритуал, който е включвал около 50 танцьора и 10 барабана. Церемонията се е провеждала под патронажа на кралете на Канди, като се е развила до толкова високо артистично ниво, че е била привзета за религиозни церемонии. Много от храмовете в района на Канди дори имат отделни постройки, където това танцово искуство се практикува.
  • Pinnawela Elephant Orphanage (приют за слонове). През 1975 година, в селището Пинавела (Pinnawela) е бил основан приют за изоставени и ранени слонове. В наши дни броят на слоновете в приюта се е увеличил значително, поради осиновяването на малки слончета от различни части на страната, а и поради програмата за развъждане в плен, в следствие на която в приюта се раждат доста слончета. Най-интересното време за посещение на приюта е във времето на хранене и ежедневна баня.
  • Nuwara Eliya (Нурава Елия). Около 1826 година, британският офицер Сър Самюел Бейкър е бил омагьосан от красотата на Нурава Елия, селище на около 2000 метра надморска височина. Любовта му към Нурава Елия нарастнала дотолкова, че там той основал типична английска ферма, като за нея били докарани, ловни кучета, коне, добитък, овце и т.н., а наоколо били засадени донесени от Англия цветяи зеленчуци.
  • Ella Gap (проходът Ела). Един от най-живописните проходи в Шри Ланка, който се вие през областта Бадула и откъдето се откриват прекрасни гледки към южните равнини на страната. В близост до самия път се намира и водопара Равана Ела.
  • Церемония в храма Катарагама. Град Катарагама е поклоннически център, почитан от будистите, индуистите и мюсюлманите в Шри Ланка. Тук често на поклонение пристигат и вярващи от южните щати на Индия. Характерни за региона са т.нар. церемонии Пуджа (Puja), които се практикуват 3 пъти дневно в съответния храм и които представляват почитане на различни божества.
  • Yala National Park (национален парк Яла). Един от най-популярните паркове в Шри Лакна, националния парк Яла е дом на около 400 диви азиатски слона, които са относително лесно забележими в отворените пространства на парка. Наред със слоновете, в парка могат да се срещнат около 12 леопарда, което обаче се смята за изключителен късмет, поради особеностите на този животински вид (активен през ноща, великолепен камуфлаж и т.н.). В парка се срещат и немалко крокодили, златни чакали, водни биволи и още много едри животински видове. Също така територията на парка привлича огромно разнообразие от птици, както хищни, така и вегетарианци.
  • Наблюдение на китове в Мириса. Честотата, с която се наблюдават сини китове и кашалоти, е дала на Шри Ланка и особено на Мириса статутът на едно от най-добри места за наблюдение на китове в света. Животните се наблюдават изключително често в районите на южното и западното крайбрежие на Шри Ланка, които са част от техния миграционен път.
  • Град Гале. Столицата на южната провинция в Шри Ланка се намира на около 190 км от Коломбо и е 4-ят най-голям град в страната. Разцвета си градът достига през 18 век по време на холандския колониален период и е най-добре запазеният укрепен по португалски модел град в южна и югоизточна Азия. Тук са показани едни от най-интересните взаимни въздействия между португалския архитектурен стил и местните традиции. Градът е усилено укрепван с крепостни стени от холандските колонизатори през 17 век. Крепостта на Гале е най-голямата запазена крепост в Азия, която е построена от европейските окупатори. Обявена е за част от световното културно наследство.
  • Наколни рибари във Велигама. Един от най-интересните традиционни методи за риболов все още се практикува по южното крайбрежие на острова – рибарите се качват на забити близко до брега колове в океана.
  • Коломбо. Столицата и най-голям град на Шри Ланка представлява невероятен микс от различни култури, религии и хора.

За записване или връзка с нас използвайте формата за контакт