5 насоки за по-добра композиция във фотографията

Каквото и да си говорим, един от най-важните основни аспекти на фотографията е композицията в кадъра. Независимо дали снимате пейзаж или младоженци в техния тържествен момент. Композицията създава цялата магия, която откриваме в снимката. Без нея това, което сме заснели не е толкова завладяващо, колкото онова, което сме гледали онлайн или в някоя галерия.

Най-просто казано, композицията е начинът, по който всички отделни обекти в рамките на нашия кадър се комбинират, за да образуват окончателното изображение.

Добрата композиция зависи от 5 фактора, които я определят като такава:

1. Движение на окото в кадъра

Много важно за добрата снимка е как окото на зрителя ще види сцената, която сте заснели. Как се движи погледът – отгоре-надолу, отляво-надясно, в кръг или излиза от рамката на кадъра? Целта на композицията е да го задържи вътре. Ако погледът на зрителя е привлечен от информация извън снимката, то значи заснетото не е това, което искате.

2. Правило на третините

Представете си кадъра сякаш сте разположили решетка върху него и тя го разделя на девет равни правоъгълника. Най-важните части на изображението трябва да бъдат поставени във вътрешните ъгли на тези правоъгълници (На всяка една трета във височина и ширина). Така се създава по-балансирана снимка, която позволява на окото да се движи по-спокойно.

3. Внимавайте с рамката на кадъра

За да не водите погледа на зрителя извън рамката на сцената, която сте заснели, обръщайте внимание на малките разсейващи елементи в края на кадъра. Те пречат да се възприеме основната идея или тема и затова се постарайте да ги премахнете или скриете.

4. Водещи линии

Тъй като със средствата на фотографията се опитваме да изобразим триизмерна сцена в двуизмерна повърхност трябва да използваме всичко, за да подобрим усещането за дълбочина. Затова в тясна връзка с Правило 1 са водещите линии. Те създават  усещане за дълбочина и затова е полезно да търсите линии в рамките на изображението си, които привличат погледа на зрителя към сцената, а не далеч от него.

5. Правило на нечетните числа

Не на последно място, изследвания показват, хората предпочитат нечетни пред четни числа, когато гледат нещо. По някаква причина хората се чувстват по-спокойни, когато гледат такива снимки. Така че това е нещо, което можете да използвате, за да подобрите още повече фотографската композиция.

Бонус съвет: Нарушавайте правилата и се забавлявайте 🙂

Коментари