Астрофотографията – занимание за цяла нощ

Определената от учените за най-ярката комета NEOWISE днес ще премине най-близо до Земята над североизточния хоризонт. Тя ще е на 103,52 млн. километра от нас, което ще позволи да се снима изключително добре за радост на професионалните астрономи и на любителите на звездното небе и астрономическите явления.

Този и следващият месец са много благоприятни за астрофотографите, защото звездният дъжд на Персеидите ще „падне“ на 12 август, когато луната ще е 40% осветена, във фаза на намаляващ полумесец, а планетите Юпитер и Сатурн ще са ясно видими с или без телескоп. Причината е, че Земята ще е разположена точно между тях и Слънцето, заради което те ще бъдат най-ярки.

Какво е нужно, за да се получи добра астроснимка?

За да се заснеме добре кометата или звездният дъжд (падащите звезди като Персеидите, които „валят“ всяко лято през август) е необходимо да се покрият няколко ключови изисквания:

  1. Да е подготвен статив и дистанционен спусък или да се използва опцията за дистанционно освобождаване на затвора (самоснимачка). Те са задължителни за снимките на почти всички комети – изключение правят само т.нар. редки „комети за дневна светлина“, които са достатъчно ярки, за да се гледат през деня с просто око. За съжаление за последните 335 години има само девет от тях. 🙂
  2. Да се използва добро DSLR или безогледално тяло и обектив с фокусно разстояние поне 100 мм. Колкото по-дълъг е обективът, толкова по-интересен ще бъде кадърът. Техниката трябва да отговаря на няколко критерия: добро съотношение фокусно разстояние на обектива/ скорост на затвора, обхват на зрителното поле (определя се от това, колко е широкоъгълен или дългофокусен обективът), и висока разделителната способност. Колкото е по-широъгълен е обективът, толкова повече небе се обхваща от обектива и съответно в кадъра има повече звезди J. Но тогава намалява разделителната способност, тъй като повече небе се поставя върху един и същ брой пиксели, което прави всеки обект по-малък. Така често по-качествена снимка може да се направи при по-малко зрително поле. Колкото по-дълъг е обективът, толкова по-кратка ще трябва да бъде експозицията, за да се избегнат в снимката точки, които са станали на линии. Ако обективът е 100-мм, то може да се използва само 5 до 6 секундна експозиция, преди звездите да се превърнат в линии. С 400-милиметров обектив, експозицията ще бъде например около 1,5 секунди. Най-отворената бленда на обектива представлява съотношението между фокусното разстояние и размера на диафрагмата. Често обективи с по-отворена бленда се наричат “бързи” обективи и на практика това означава, че с по-„бърз“ обектив ще се заснеме комета или звезда с по-малка яркост. В идеалния случай най-отворената бленда на обектива трябва да е в диапазона f/ 2.0. –  f/ 2.8, а със стойности над f/ 4.0, възможността да се „хванат“ метеори намалява.
  3. Настройка на камерата да снима в RAW.
  4. Настройка на ISO. То трябва да е най-малко 800. Ако камерата може да прави снимки с приемливи нива на шум при по-високи ISO стойности, може да се увеличи още повече. След като се провери и настрои препоръчителната експозиция, е добре да се направи и един кадър със степен нагоре и един – със степен надолу, т.нар. експозиция в клин. Това ще даде възможност за избор от кадрите, за да се намери най-добрата снимка при дадените нощни условия.
  5. Избор на ръчен режим. Включително и фокусът – трябва да е в положение на безкрайност.
  6. Карта с голям капацитет и няколко резервни батерии – особено, ако ще се снима цяла нощ.
  7. Подходящи освежителни напитки и добра компания 🙂

Ако искате да научите повече за възможностите за нощни и астроснимки, последвайте ни в социалните мрежи:

Кликнете тук за страницата ни във Facebook

Кликнете тук за каналa ни в Youtube

Кликнете тук, за да ни последвате в Instagram

Или се запишете за нашия седмичен бюлетин

    Коментари