Филтрите във фотографията – за забавление и за по-добри снимки

Независимо от това с каква техника снимате – с мобилен телефон, с полупрофесионален или с професионален фотоапарат, когато искате да направите снимката си по-интересна и впечатляваща, желаният резултат може да бъде постигнат с използването на филтри. Най-често фото-филтрите се използват в две направления – за корекция на цвета и подчертаване/ отслабване на определени елементи в кадъра или като се добавят ефекти, които да направят снимката по-игрива и забавна. Затова в социалните мрежи и сайтовете за споделяне на снимки, изображенията снимани с филтър, се радват на по-висок интерес и се коментират повече.

Един от основните мотиви за използването на филтри е повишаване на естетиката на кадъра. Това се постига като коригирате яркостта, наситеността, контраста и акцентирането в кадъра. Друг път – като „състарите“ изображението. Филтрите служат и за да подчертаете определен обект на снимката като усилите акцентирането върху него или „размажете“ заобикалящата среда.

Друга причина за използването на филтър е необходимостта от манипулиране на цветовете. С много от филтрите в съществуващите приложения и социални мрежи за снимки – например Flickr и Instagram, цветовете се променят чрез регулиране на наситеността, яркостта, контраста или просто чрез промяна на цветовите градиенти към по-топло или по-студено.

Когато обработвате снимките си, може да използвате различни опции на самото устройство, с което снимате или пък приложения. За да улесним процеса на търсене и анализ кое е най-доброто решение, сме направили кратка селекция от най-популярните приложения, където употребата на филтри е изведена на много високо ниво.

Instagram

Може би най-много вариации на филтри има в Инстаграм. С тях можете да променяте различни параметри на яркостта, контраста и наситеност сред другите настройки.

VSCO

Друго от най-добрите приложения с филтри е VSCO. С него можете да добавяте ефекти като от аналогова филмова лента, произведена от Kodak и Fujifilm. Причината за това е, че VSCO са разработили pre-sets, които съответстват на физическата лента, която копират.

Snapseed

Snapseed предлага много възможности за редактиране на мобилни снимки. Освен че предлага фото филтри, програмата има такива инструменти, с които се премахват петна и се подобрява тонусът на кожата. В допълнение – опции, които превръщат снимките  в снимки на Polaroid или оцветяват изображението в сепия. Чрез приложението може да се променят и други параметри като наситеността и експозицията, които да се запазят за бъдеща употреба.

Lightroom

Ако имате Adobe Creative Cloud, тогава трябва да изтеглите Lightroom Mobile на телефона си. С това приложение ще имате неограничен достъп до професионални филтри. Lightroom Mobile разполага с повечето (ако не и всички) инструменти, които предлага и обикновената настолна версия. Той позволява да качвате нови филтри в приложението, да създадете или настроите съществуващите предварително зададени настройки, точно както правите на компютъра.

Afterlight 2

Ако искате да направите филтър, който включва всички видове ефекти може да опитате  Afterlight 2. Afterlight 2 може да редактира RAW файлове и позволява да използването на модерни инструменти като криви и HSL. С програмата можете да смесвате и сравнявате всеки филтър, да създадете наслагвания и текстури, за да добавите допълнителен ефект в кадъра. Приложение разполага и с инструмент за двойна експозиция, който позволява да се комбинират две изображения в едно.

Camera+2

Това приложение е популярно сред фотографите, които снимат със смартфони, тъй като превръща устройството фактически в DSLR. Има функции като ръчен режим, който позволява да се променят блендата и скоростта на затвора. Това, с което се различава от всички описани до сега приложения е, че има контрол над дълбочината на рязкост. Тази функция се показва само при портретна снимка с телефон с двойна камера.

Canva

Това приложение има прост потребителски интерфейс, който позволява да не губите време, докато експериментирате с филтрите на телефона си.

Ако искате да научите повече за употребата на филтрите и да създавате още по-интересни и впечатляващи снимки, последвайте ни в социалните мрежи:

Кликнете тук за страницата ни във Facebook

Кликнете тук за каналa ни в Youtube

Кликнете тук, за да ни последвате в Instagram

Или се запишете за нашия седмичен бюлетин

    Коментари