Как да снимаме предмет на бял фон

В натюрморта има два основни типа снимки: в контекст или на бял фон (изображения само на предмета). Фотографиите в контекст показват как се използват продуктите, а изображенията на продукти на бял фон показват самия продукт. Днес ще разгледаме как се снимат последните, които често се използват в електронната търговия.

Подготовката за снимането минава през няколко стъпки, които трябва да се обмислят предварително.

Стативът

Предметната фотография се снима от статив – така ние можем да организраме нещата много по-лесно, спокойно можем да снимаме на бавни скорости, което пък ни дава свободата да снимаме на постоянно осветление, което не е толкова мощно. Снимането на по-бавни скорости ни позволява да затворим блендата и така да увеличим дълбочината на рязкост в кадъра ни и целият продукт да е детайлен.

Избор на осветление

Грижата за осветлението ни спестява усилия и време в етапа на редактиране на снимките. Светлината може да бъде естествена или студийна.

Естествената е по-лесният вариант, ако е предвиден по-малък бюджет. Когато снимаме от статив, колко силно свети източникът не е толкова важно. Най-практичният подход е да се постави масата за снимане в близост до прозорец, който осигурява много непряка светлина. Допълнително може да се използва бял плат или хартия, за да се покрие прозореца така, че да се филтрира и омекоти светлината. Препоръчително е в този случай да се снима в най-яркото време на деня.

При студийно осветление може да се използват както светкавици, така и постоянно осветление. Второто е много по-практично, тъй като нямаме ангажимент да е мощно или да не отделя топлина – на предметите им е безразлично, а в повечето случаи и на нас. С постоянното осветление можем в реално време да видим какво точно правим, как се променят сенките и да нанавяме корекции. Можем да използваме и предметна палатка, за което биха ни трябвали 2-3 осветителни тела, които да разместваме в пространството докато постигнем желания баланс между осветена и сенчеста страна на обекта, който снимаме.

Фонът

Независимо дали се използва естествена светлина и специализиран бял фон, бяла мека кутия или продуктова палатка, фонът трябва да може лесно да се почиства, да няма видими остри ъгли и дефекти.

Подредба на продукта

След като са наредени осветлението и фонът, наред е продуктът – той трябва да се постави в предната част на фона и в средата на сниманата повърхност, която трябва да е стабилна и равна. При някои предмети е подходящо те да бъдат окачени на корда и да висят, дкоато при други е по-лесно да монтирани върху специални стойки, които да ги държат изправени.

Настройки на камерата

За да се получат възможно най-добрите снимки е нужно да проверите настройките на камерата. Обърнете внимание на:

 • Размера на изображението: предпочита се най-големият размер на изображението и най-големият размер на файла, които има камерата или телефонът.
 • Качество: най-високо качество на изображението.
 • Светкавица: изключена.
 • Обектива: не се използват широкоъгълни обективи, за да не се получат перспективни деформации и изкривявания.
 • Бленда: F8-F11 дава обикновено най-оптимална комбинация от дълбочина на рязкост и качество на изображението. Прекалено отворената бленда ( например f1.8) няма позволи всички продукти да са на фокус.
 • Скорост на затвора: Колкото по-бавна е скоростта, толкова по-светла ще е снимката ни и обратно. Тъй като снимаме от статив обаче, реално всяка скорост на затвора ни върши работа.
 • ISO: Колкото по-високо е ISO-то, толкова по-светла, но и по-шумна ще бъде снимката ни. Също като при скоростта, тъй като снимаме от статив, няма голям смисъл да снимаме на високо ISO.
 • Баланс на бялото: добра отправна точка е да използваме настройка за слънчево време – ако няма някакви големи цветни аномалии около нас (червен под, сини стени и т.н.), тази настройка би трябвало да даде най-коректна интерпретация на цветовете.
 • Самоснимачка или дистанционен спусък: За да се елиминира допълнително възможността от трепване или замъгляване на снимките, е препоръчително да се използва самоснимачката на камерата или дистанционен спусък.

За да се получат хубави снимки е добре да се правят тестове, спрямо които да се направят необходимите корекции на настройките на камерата, осветлението и на продукта предварително. Също така да не се изтриват кадри, преди да се отворят на компютър (някои камери позволяват да бъдат свързани с компютър, което позволява да се виждат изображенията на големия екран, още по време на снимките). Препоръчително е да се направят снимки от различни ъгли, за да се открие най-привлекателната страна на продукта. Не на последно място – важно е при снимката да се откроят най-хубави черти на предмета и от кадъра да се разбере каква е структурата, дизайнът, формата и мащабът.

Ако искате да усъвършенствате фотографските си умения, разглеайте обученията ни по-долу.

Ваучер

ВАУЧЕР – ПОДАРЪК

Подари курс или ваучер с определна стойност

На място
От: 16.03.2024 г.
На място
От: 02.04.2024 г.
8 оставащи места
На място
От: 09.03.2024 г.
2 оставащи места
На място
От: 04.03.2024 г.
5 оставащи места
16 Лекции

Въведение във фотографията

Понеделник и сряда от 18:30 ч.

Последвайте ни в социалните мрежи:

Или се запишете за нашия седмичен бюлетин тук

  Коментари