Макро- и микрофотография

Малка е разликата между снимката на детайлите на релефа на ириса на окото, кадърът, който „хваща“ само окото с миглите и когато заснемете окото отблизо, заедно с веждата и част от носа. Тази разлика представлява коефициента на увеличение на снимания обект, т.е. промяната се изразява в мащаба на сниманото. В нормалното ни всекидневие „макро“ – „голям“ и „микро“ – „малък“ са противоположности, но в контекста на фотографията те са близки понятия.

В микро фотографията, наричана още фотомикрография, фотомикроскопия или микроскопична фотография, се създават снимки с много подробности и фокус на обекти, които не могат да се видят с просто око. Снимките са с увеличение от x7 до x100 или дори повече и се правят с помощта на микроскоп. Така можете да правите снимки на хемоглобин или миниатюрни сапунени мехурчета или всичко друго, което можете да сложите на поставката на микроскопа.

Зелена еуглена под микроскоп

Микроснимки се правят по-рядко, въпреки че цената на микроскопа може да е по-ниска от тази на макро обектив. Във фотографията и особено във фотомикроскопията светлината е от съществено значение за снимката. Микроскопите имат два типа осветление. Едното е преминаващо осветление, което позволява да се види светлината след като е преминала през предмета. Вторият вид осветление е, когато светлината осветява предмета, т.е. отразената светлина.

Преминаващото осветление се препоръчва за прозрачни проби, докато отразеното е най-добро за непрозрачни проби. Когато се добави и поляризиращ филтър е възможно да създадете снимки, които ще са много ефектни заради двойното пречупване на лъчите – коефициентът на пречупване на материала се променя въз основа на степента на поляризацията на светлината, което води до показването на много различни цветове, които са свързани с техния химически състав. Можете да опитате да направите кадри на никотинова киселина, бензоена киселина, стеаринова киселина, крила на насекоми, борова игличка, водни същества (например водни бълхи), песъчинки или люспа от лук.

В макро фотографията обектът се снима с увеличение под 7 пъти, т.е. в мащаб под 7:1. Първата цифра в съотношението (7) показва колко пъти изображението на обекта се увеличава спрямо реалната големина (1). Това увеличение се постига с макро обектив. Повечето камери вече имат настройка, наречена „Макро“, която позволява да снимате поне в съотношение 1:1. Тази функция на дигиталните фотоапарати прави макрофотографията по-широкодостъпна, защото не е необходимо да купувате допълнителни обективи.

Паяк в мащаб 3:1 (след изрязване на кадъра)

Има много различни размери на макро обективи – с фокусно разстояние  от 35 мм до 200 мм. По принцип се препоръчва модел с фокусно разстояние по средата, между 100 мм и 150 мм, в зависимост от вида на камерата, която има – било то огледално-рефлексен, безогледален или с филмов фотоапарат. Обективите с късо фокусно разстояние предполагат, че трябва да сте много по-близо до обекта си. А малкото разстояние до обекта на снимане може да хвърли сенки или, по-лошо, да изплаши обекта.

Черен пипер в мащаб 5:1 (след изрязване на кадъра).
Кора на дърво в мащаб 5:1 (след изрязване на кадъра).

Едър план във фотографията има във всяка снимка с коефициент на увеличение по-малък от 1:1. За този тип изображения не е задължително да използвате макро обектив, а просто да снимате обекта от много близо без да е необходим специален обектив. Едно от най-важните предизвикателства при снимките в едър план е фокусирането. Когато преместите камерата по-близо до обекта, дълбочината на рязкост става по-малка. Това означава, че ако фокусът не е точно избран, изображението може да изглежда размазано. За да предотвратите това, първо превключете камерата на макро настройката (ако има такава) и опитайте отново. Размазването на изображението може също да бъде причинено от неподходяща скорост на затвора, слаба светлина или движение на обекта. За да предотвратите това замъгляване, използвайте статив или увеличете скоростта на затвора.

Ако искате да научите повече за разликите в микро, макро фотографията и едрия план, последвайте ни в социалните мрежи:

Кликнете тук за страницата ни във Facebook

Кликнете тук за каналa ни в Youtube

Кликнете тук, за да ни последвате в Instagram

Или се запишете за нашия седмичен бюлетин

    Коментари