Обработка на снимки от мобилен телефон – Защо? и Как?

Намирането на най-доброто софтуерно решение за обработка на снимките, направени с мобилен телефон е трудоемък процес, но си заслужава да му се отдели време, защото то може да подпомогне много за постигането на собствените цели във фотографията или поне на  заснемането на „кадъра на живота“. Най-малкото, снимките със смартфон най-често се правят, за да се качат онлайн, а сами знаем колко нетърпеливи сме в този момент. Затова правилната програма ще намали времето, необходимо за качване на изображението в уеб.

Защо трябва да редактирате снимките от телефона?

Има много причини, поради които трябва да редактирате снимките от телефона си, преди да ги публикувате. Някои от тях, за които приложението за обработка на кадрите предлага решение, са: необходимостта от малки подобрения в структурата и цвета на заснетото или оразмеряване и т.н.

Ретуширането на снимките се налага, когато искаме да отстраним като петна и бръчки или да изсветлим недостатъчно белите зъби :). Корекцията на цвета е необходима, когато няма достатъчна осветеност на обекта или е настъпила цветна деформация от наличната светлина, неправилните настройки на камерата или перспективата по време на снимане. Ако снимате стара снимка с телефона, софтуерното приложение ще помогне и да я запазите и възстановите – да скриете драскотини, остатъци от прах, петна, сълзи.

Когато става въпрос за избор на най-добрия софтуер за корекция на изображението, трябва да се обърне внимание на следното:

  • Наличието на формати като jpg, gif и png е от съществено значение, когато се качват снимките в интернет. Тези формати позволяват да се компресира размерът на файла на изображенията – така те ще са оптимално леки за уеб.
  • Наличие на възможност да се организират на снимките – с преглед на миниатюри, схеми за търсене и именуване.
  • Наличието на някои от типичните инструменти за софтуерна обработка на снимките, свързани с необходимостта от регулиране на яркостта и контраста в снимките, изрязване, преоразмеряване и завъртане на изображенията. Те трябва да бъдат лесни за достъп и удобни за използване.
  • Възможността за лесно споделяне

Едни от най-популярните приложения и програми за обработка на снимките от мобилен телефон са:

1.TouchRetouch

Едно от малкото приложения, които предоставят лесен начин за ретуширане на снимките през смартфон. Алгоритъмът на TouchRetouch позволява да променяте и премахвате обекти, а също така да намалявате или изчиствате разсейващите елементи в кадъра.

2. Flickr

Това е едно от най-добрите многофункционални приложения за редактиране на изображения, което е и портал към все още огромна социална мрежа за снимки. Flickr е добър инструмент за автоматично подобряване на кадъра, заедно с всички стандартни настройки – изрязване, яркост, контраст, баланс на бялото, плюс възможност да правите и снимки с активирани филтри за подобрения. Филтрите му включват колекции от винетки, смяна на наклона, промяна на цвета и текстурен ефект на износеност.

3. Google Photos

Приложението и услугата Google Photos предлага неограничено място за съхранение на снимки под 16 мегапиксела, автоматично създаване на галерия и всички основни корекции на изображения. Дванадесет филтри, сред които прави впечатление Deep Blue за снимки на морето и небето и Pop – за острота и контраст.

4.  Adobe Photoshop Express Editor

Може да се използва в браузъра или като мобилно приложение. Редактирането на снимки става с един клик върху инструментите за балансиране на цвят, преоразмеряване, изрязване, промяна на осветлението, завъртане и др.

5. Resizing.app

Приложението има лесен процес за преоразмеряване на изображения онлайн в рамките на секунди. Позволява да експортира новооразмереното изображение в различен формат. За съжаление, няма допълнителни възможности за редактиране на снимки, които да вървят заедно с оразмеряването. Но има разширение за Google Chrome, което можете да добавите към браузъра си, за да е по-удобно.

6. Fotor

Предимството на Fotor е в неговата обширна библиотека от филтри. Въпреки че Fotor не е толкова мощен като Photoshop и не е толкова богат на функции като GIMP, в него можете да намерите голям брой инструменти за обработка на RAW файлове, добавяне на рамки, подобряване на цвета и осветеността. Ако харесате Fotor, то то има и платена Pro версия, но е разработен само за Windows.

7. BeFunky

В BeFunky има безброй варианти за създаване на колажи и добавяне на дизайнерски елементи. С него можете бързо да създадете от снимката си нов банер за Facebook или друго изображение в социалните медии. Програмата е онлайн редактор на снимки, но също така поддържа удобно мобилно приложение. Интеграциите позволяват да запазите своя шедьовър в Dropbox или Google Drive и да го споделите във Facebook, Pinterest или Twitter.

8. Pixlr

Pixlr е част от Photoshop и предлага щедър набор от функции за редактиране на изображения, заедно с възможност за импортиране на снимки от Facebook. Pixlr също е сравнен с GIMP по отношение на функционалността и потребителския интерфейс.

9. PhotoScape

PhotoScape е създаден за любители, които тепърва развиват уменията си да обработват снимкие си. Заедно с функциите за ретуширане лесно се добавят филтри към изображения, създават се анимирани GIF файлове, удобно се редактират снимки, създават се слайдшоута с помощта на десетки безплатни шаблони. 👆

Ако желаете да научите още за обработката на снимките – на компютър или на телефон,

Последвайте ни в социалните мрежи:

Или се запишете за нашия седмичен бюлетин

    Коментари