Предизвикателствата на лунната фотография

Сигурно много пъти сте се опитвали да снимате луната. И резултатът всеки път е бил различен. За да правите всеки път желаните снимки, трябва да се запознаете с предизвикателствата при заснемането на земния спътник, които могат да попречат да направите кадъра, който искате. Едва тогава, в снимките ви луната няма да е малка точка или просто бяло петно на небето. С този текст ще се постараем да обясним как да преодолявате затрудненията при фотографирането на луната и да обобщим стъпките, през които да минете, за да може тя да е пълна и красива или пък да успеете да я „хванете“ при лунно затъмнение.

Преди да разкрием как да снимате луната, ще представим фазите ѝ и какво име носи през различните месеци от годината.

Фазите ѝ се определят от разположението спрямо Слънцето и Земята. При новолуние – луната е между слънцето и Земята и затова тя е невидима за нас. В първа и последна четвърт – гледана от Земята светлината от слънцето пада под 90° ъгъл върху луната и затова се вижда само половината от лунния диск. При пълнолуние – Земята се намира между слънцето и луната и затова се вижда целият лунен диск, осветен от слънчевите лъчи.

През последните няколко години, в медиите се говори и пише за розова и ягодова луна. Тя се определя така от характерния оттенък, който има небесното тяло през тези месеци. А наименованието идва от коренните американци, за които пълнолунието се нарича различно през отделните месеци на годината:

 • Януари: Вълча
 • Февруари: Снежна
 • Март: Червеева
 • Април: Розова
 • Май: Цветна
 • Юни: Ягодова
 • Юли: Доларова
 • Август: Есетрова
 • Септември: Жътварска или Царевична
 • Октомври: Жътварска или Ловна
 • Ноември: Боброва
 • Декември: Студена.

Независимо в каква фаза се намира или колко е различен цветът ѝ, за да можете да снимате луната, без нищо друго на преден план и тя да запълва възможно най-голяма част от кадъра, ще е необходим дълъгофокусен телеобектив. А за да преодолеете трепванията на ръката и загубата на острота от това, използвайте статив и дистанционен спусък.

Формат на изображението: Изберете RAW вместо JPEG, ако имате тази опция.

Режим на камерата: Задайте пълен ръчен режим.

ISO: Задайте „основното“ ISO, което обикновено е ISO 100. Уверете се, че „Auto ISO“ е изключен.

Бленда: Поставете на бленда 11. Така ще работи правилото „Looney 11”, което гласи, че при бленда 11, скоростта на затвора трябва да е реципрочна стойност на ISO-то, за да получите добро изображение на луната. Т.е. при ISO 100, скоростта на затвора би била приблизително 1/100 от секундата при бленда 11, докато при ISO 200 би била 1/200-та от секундата при същата бленда.

Скорост на затвора: Задайте скоростта на затвора на 1/100.

Баланс на бялото: Задайте го на „Дневна светлина“, въпреки че след като сте задали формат RAW, ще можете да коригирате баланса на бялото в последваща обработка.

Фокус на обектива: Ако имате LCD екран на гърба на тялото на фотоапарата, го използвайте, за да увеличите лесно мащаба и да фокусирате върху луната. След като сте настроили фокуса и контурът на луната е остър, не забравяйте да сложите обектива си на ръчен фокус, за да предотвратите преместването на фокуса.

Стабилизация на изображението: Изключете го, тъй като снимате от статив.

Разклащане на камерата: За да намалите вибрациите от огледалния механизъм на DSLR, не забравяйте да използвате режим Mirror Up /  Exposure Delay.

Когато снимате луната с телефон или таблет, трябва да се съобразите с техните технически ограничения. По-контретно липсата на прецизен контрол върху фокуса и експозицията, както и невъзможността да се приближите достатъчно, за да направите снимка в едър план. Смартфоните и таблетите обикновено са проектирани с широкоъгълна камери, която не е особено подходяща за лунна фотография. Ако снимате с iPhone с двойна камера и нагоре (т.е. моделите като iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS и т.н.,), тогава можете да използвате телеобектива, за да направите снимки на луната. За целта, увеличете мащаба на луната, колкото можете. След това докоснете екрана, за да се фокусирате луната и намалете яркостта ѝ с помощта на жълтото поле с плъзгач. При телефоните с Android има повече опции и по-прецизен контрол на експозицията, което улеснява фотографирането на луната. Ако вашият телефон или таблет с Android има телеобектив, то използвайте него вместо широкоъгълния обектив, за да фокусирате върху луната. Използвайте вграденото приложение на камерата, за да регулирате скоростта на затвора и се уверете, че сте намалили ISO до най-ниското ниво и ако устройството има контрол на блендата, не забравяйте да я отворите възможно най-широко.

Ако имате телескоп или бинокъл, които можете да държите стабилно, технически може да заснемете луната с всеки смартфон или таблет. Но независимо от това, снимката може да има хроматична аберация, както и други изкривявания.

Ако искате да научите повече за други възможности да снимате през нощта или други небесни тела, последвайте ни в социалните мрежи:

Кликнете тук за страницата ни във Facebook

Кликнете тук за каналa ни в Youtube

Кликнете тук, за да ни последвате в Instagram

Или се запишете за нашия седмичен бюлетин

  Коментари