Предизвикателството да снимаме у дома по време на празници

Празничните дни в края на 2020 г. са вече зад гърба ни и може би за първи път от години много от нас си останаха у дома. Независимо от това дали в компанията само на семейството си или в малко по-разширен състав, снимките на близките ни позволяват да запазим спомените от  забавленията и празничното настроение по творчески начин.

За да се създадат добре изглеждащи кадри е добре да се помисли предварително върху няколко елемента, с помощта на които да създадем незабравими снимки.

Осветлението

Често в нашите домове осветлението не е много силно, а и никой не очаква децата, кучетата, котките и другите роднини да стоят на едно място – те със сигурност ще се движат :). За да се направят най-добрите снимки, е необходимо да се изберат подходящите настройки за снимане на закрито. Това означава да се настрои скоростта на затвора да е достатъчно бърза, за да се справи с движенията и да не се налага да се използва светкавица. Например това е скорост около 1/160 s или 1/250 s. Ако се зададе твърде висока скорост, е възможно да не може да се улови цялата налична светлина (кадрите да станат по-тъмни). По-бавните скорости на затвора създават риск от вибрации, които могат да повлияят неблагоприятно на рязкостта на кадъра. Но все пак целта не е да има абсолютна рязскост, а да се предаде настроението.

Когато се налага да се използва светкавица е добре тя да е насочена по начин, който най-добре би подчертал обектите на снимката. Вместо да се насочва директно към обекта, е препоръчително да се насочи към тавана, така че светлината да се отразява и така да стига до обекта. Това не само ще създаде по-естествено осветяване, но и сниманите няма да се притесняват толкова. Друг начин за постигане на подобни резултати със светкавица е да се използва дифузерна приставка или софтбокс за главата на светкавицата. Това ще разпръсне и омекоти светлината от светкавицата, което позволява да се постигнат по-натурални тонове на кожата, като същевременно се предотвратява и размазване от движението.

Може да се използва и отдалечена светкавица, но в този случай е необходимо да се намери начин за сихнронизация меджу фотоапарата и светкавицата – кабелно или чрез безжична връзка. Отдалечената светкавица дава безкрайно много креативни възможности, но пък изисква повече умения и знания, както и разбира се инвестиция.

ISO-то

За да се усети настроението у дома е добре да не се използва светкавица, но за това е необходимо диафрагмата да е сравнително широко отворена (с малко f-число). Ако се зададе ISO до умерена или висока степен, като например ISO 3200 или ISO 6400, това също би облекчило снимачните условия. Обикновено по-съвременните фотоапарати дават много по-щадящи резултати на по-високи стойности на ISO-то.

Избор на файловия формат – RAW или JPEG

RAW файлът е идеален, защото дава по-голяма гъвкавост в етапите на постпродукция, докато JPEG файловете са по-малки и универсални, но предоставят по-малко възможности за обработка.

ВНИМАНИЕ: ако не сте съвсем сигурни какво трябва да правите с Вашия RAW файл, по-добре снимайте в JPEG и не се вълнувайте 🙂

Избор на фокусното разстояние

По-малките фокусни разстояния създават по-голямо изкривяване, но покриват по-голямо зрително поле, докато по-големите фокусни разстояния ограничават видимата област на обекта, но обикновено са по-малко изкривени. 50 мм (на фул фрейм) обикновено се използва, тъй като е добре балансиран, но може да се използва почти всяко фокусно разстояние и все пак да даде добри резултати.

Нережисирани снимки

Снимките, на които се позира, със сигурност си имат своите предимства, но ако се иска да се улови естественото приповдигнато настроение на събирането, нережисираните снимки са по-правилният подход.

По-дълъг обектив ще помогне да се композират по-отдалечени обекти, както и да се снима без да е твърде очевидно към кого точно е насочен фотоапаратът. Поради същата причина е желателно да се изключи лъчът за подпомагане на автоматичното фокусиране на камерата.

Ако смятате, че сме пропуснали нещо, напишете ни го в коментарите.

Ако пък искате да подобрите фотографските си умения, разгледайте нашите предстоящи обучения:

На живо
От: 18.11.2022 г.
На място
От: 12.11.2022 г.
9 оставащи места
На място
От: 07.11.2022 г.
6 оставащи места

Последвайте ни в социалните мрежи:

Или се запишете за нашия седмичен бюлетин тук

    Коментари