Тънкостите на снимките в планината

Да сe снима в планината винаги е предизвикателно. Не само разреденият въздух и по-силното слънце, които сами по-себе си понякога създават трудности при снимането, а и фактът, че трябва да се носи освен планинарското оборудване и оборудването за фотоапарата, често отказват желаещите да направят снимки на великолепието, което създава пред очите високият и непристъпен връх. Ако все пак решите да направите фотопътепис в планината, ето няколко важни елемента, които не трябва да забравяте, за да направите чудесни снимки.

Настройки на блендата и ISO-то

Няма значение какъв обектив ще закачите на тялото на фотоапарата. Няма значение и каква бленда ще сложите – избягвайте все пак стойностите в двата края на диафрагмата, заради загубата на резолюция. Играйте с ISO и блендата, докато постигнете желания ефект, но не забравяйте, че снимането с високо ISO ще доведе до много шум при подобни кадри, тъй като има много тъмни сенки. Внимавайте и в граничните зони (изгрев или залез) – при по-висока стойност на ISO-то може да имате леко зърнесто изображение. Този „дефект“ обаче е далеч по-приемлив от леко замъглени контури и размазана снимка :).

Удобството на дигиталната фотография е, че ни позволява да видим веднага как се справяме, можем да проверим веднага какво заснехме и да коригираме. Ако изображението е твърде тъмно или твърде светло, се налага да коригирате количеството светлина чрез блендата, скоростта на затвора или исото. По-добре е да недоекспонирате, отколкото да преекспонирате, защото при последваща обработка във Photoshop ще можете по-добре да повлияете на по-тъмните части, отколкото на по-светлите.

Слънчевата светлина

Най-бързият начин да убиете една прекрасна планинска сцена е да я снимате в средата на деня, на ярко слънце. Как става това – цветът на светлината в средата на деня е неутрален и падащата отгоре или отпред светлина убива текстурата на планините (скалисти върхове, потопени пролуки или висящи ледници губят формата си при горно или фронтално осветление).

Предното осветление е подходящо, ако искате да покажете тоналността или цветните връзки в обекта. Повечето планини са блокове от сива скала с малко цвят и това веднага изключва фронталната осветеност. При изгрев и залез светлината е цветна – обикновено при изгрев първо светят върховете, като стават розови на разсъмване, след това червени, а след това оранжеви и след това жълти, когато слънцето се вдига по-високо в небето. Ако снимате само върховете, ще получите оранжеви върхове върху синьо небе. Ако към оцветените върхове успеете в композицията да добавите интересен преден план, като езеро или река, или цветя, тогава ще имате кадър, в който не пречи предното осветление.

Страничното осветление създава възможност планините, които виждате, да изглеждат доста по-фотогенично. За да намалите мъглата в кадъра, можете да потъмните небе и да наситите цветовете с поляризиционен филтър. Този филтър работи най-добре, когато източникът на светлина е под ъгъл 90 градуса спрямо обекта в същата хоризонтална равнина.

При задното осветление се подчертава формата – силуетът на планинския връх може да получите, когато слънцето е директно зад планината, или да снимате точно преди изгрев или след залез, за ​​да получите цветно небе.

Мъглата и облаците създават ниско контрастно осветление. Това означава, че не можете да получите подробности в едно мрачно небе и в „тъмния“ пейзаж едновременно. За да не „измиете“ небето, можете да го изрежете от кадъра и да се концентрирате върху близки планове на цветя, гори и водопади. За да не загубите планините обаче в композицията, може да използвате градиентен филтър с неутрална плътност. Той е наполовина прозрачен и наполовина затъмнен и позволява да задържите експозицията в небето, като същевременно поддържате правилна експозиция в планината.

В планините светлината се задържа дълго след като слънцето действително е залязло и това позволява да правите много различни и ефектни снимки.

Човешката фигура в планината

„Поставяйте“ човешката фигура в композицията така, че да може да се види мащабът на планината.

Ако искате още повече да подобрите фотографските си умения, при това не само в планината:

Последвайте ни в социалните мрежи:

Или се запишете за нашия седмичен бюлетин

Коментари