Уникалният жанр на натюрморта

Вероятно сте запознати с натюрморта в изкуството – тези картини, които изобразяват купа с плодове или цветя във ваза. Това са класически примери за натюрморт. Но дори когато сте запознати с концепцията, може да не знаете точно какво прави натюрморта натюрморт. Той е произведение на изкуството, което се фокусира върху неживите предмети. Обикновено обектите са обичайни предмети от заобикалящата ни среда. Това може да са „неприродни“ предмети (като вази, дрехи и потребителски продукти), така и природни обекти (като растения, храна, скали и черупки).

В изобразителното изкуство и във фотографията, основното предимство, предлагано от натюрморта, е свободата на подреждане на предметите. Предметите са обектите на снимане и тъй като те по своята същност не са много интересни, то снимките им могат да станат такива, защото може да се правят експерименти с аранжиментите, осветлението, композициите и рамкирането. Тогава предметите вече не са просто обикновени обекти, на които не бихте обърнали много внимание. Натюрмортната фотография улеснява експериментирането.

За разлика от портретната и пейзажна фотография, не е нужно да се занимавате с живи модели и не е нужно да търсите интересно местоположение или възможност за снимки. Вместо това можете да създадете своя собствена интересна композиция, като използвате общи предмети, които имате или намирате наблизо. Тъй като дава пълен контрол над всеки аспект на кадъра, натюрмортът позволява да изпробвате различни композиции и настройки на осветлението, за да видите какво работи и какво – не. Натюрмортът също е чудесен начин да покажете своите умения и артистичен усет, превръщайки натюрмортните снимки в чудесно допълнение към портфолиото си.

Натюрмортната фотография включва различни подкатегории. Ето няколко от тях:

Настолна фотография

Фотографията на маса е най-често срещаният тип натюрморт. Фотографски обекти от този жанр най-често са храни или различни продукти. Това е нещото, за което повечето хора се сещат, когато чуят за фотография на натюрморти. Тази категория е свързана със снимане на обекти, които са достатъчно малки, за да се поберат на маса. Обектите могат да бъдат всичко, което фотографът пожелае, стига да са неодушевени.

Продуктова фотография

Основната цел на този тип фотография е да се покаже продукт. При тези снимки е нужно да се осигури ясен образ на продукта без погледът на гледащия да се отвлича от допълнителни елементи.

Фотография на храни

Фотографията на храни е друга подкатегория на натюрморта, която е тясно свързана с продуктовата фотография. Често основната цел е да се изобрази храната по атрактивен начин. Въпреки това, в сравнение с продуктовата фотография, фотографията на храни често включва и създаване на сцена чрез подреждане на други хранителни продукти и съдове за хранене около обекта.

За да започнете да снимате натюрморти не е необходимо да имате специално оборудване – достатъчно е в началото да имате маса и прозорец 🙂 Подреждането на обекти е важна част от натюрмортите, затова можете да започнете да правите опити с различни аранжировки, като използвате наличното си оборудване. За да правите по-професионално изглеждащи снимки на натюрморти ще е нужно вече допълнително осветление. То е един от най-добрите начини да създадете настроение или да впечатлите със снимките си. За целта ще са необходими светлоотражатели, светкавици или постоянно осветление, модификатори на светлината, бяла кутия или черна кутия.

Светлоотражателите са един от най-достъпните и най-лесните начини да започнете да правите по-добри снимки. Един обикновен светлоотражател ще позволи да се манипулира естествената светлина в кадъра, без да е необходимо допълнително осветително оборудване. Те могат да се използват да се омекотят някои сенки, да се освети по-добре обектът или да се подчертаят текстурите в композицията. Ако не можете да намерите светлоотражател с желаните размери, то може да се направят в домашни условия, като се използва парче картон и готварско фолио.

Изкуственото специализирано осветление (постоянно или импулсно) се използва, когато не може да се разчита на естествената светлина от прозореца или желаем да имаме по-голям контрол върху процеса. С изскусвеното осветление може да се осветява обекта на снимки под всякакъв ъгъл. Мощен източник на светлина като светкавицата придава на фотографиите по-професионален вид, както и позволява да се създадат интересни ефекти като например т.нар. фотография в нисък ключ. Светкавицата е достатъчна за нуждите на повечето фотографи за създаване на натюрморти. Импулсните светкавици позволяват да се регулира интензитетът на светлината, като се променят настройките им и обикновено имат вградена моделираща светлина, която помага да се разберете къде да поставите тялото на светкавицата, за да получите желания ефект. Преимуществото на постоянното осветление е, че виждате в реално време как ще изглежда кадъра, а не разчитате на пилотната лампа на светкавицата.

Модификаторите на светлината са друга важна част от осветителното оборудване. Независимо от това каква светкавица или прожектор са избрани, е подходящо да се използва модификатор с правоъгълна или квадратна форма за снимките, например софтбокс, тъй као така ще имаме правилни отражения в обектите, а и е възможно да се избегнат силните, контрастни сенки. Кутиите или продуктовите палатки позволяват да се дифузира светлината от светкавицата и да се превърне в мека и равномерна светлина.

По принцип няма нужда от богат асортимент от скъпи обективи за фотография на натюрморти, но винаги е по-добре да има няколко, от които да се избира. Много е важно да се има предвид, че най-вероятно няма да са необходими широкоъгълни обективи – защото обектите на снимката обикновено не заемат много място. Когато се снима с прекалено широк обектив, се заснема много ненужно пространство, което след това ще се наложи да се изреже. Макро обективите дават възможност да се приближите  до обекта колкото искате, което води до по-интересни композиции и възможност за снимане на много малки обекти или от много по-близо.

Телеобективите са чудесен избор също, защото първо, малкият зрителен ъгъл помага правилно да се запълни кадърът с обекта. На второ място, по-малката дълбочина на рязкост ще позволи да се фокусира само върху определена част от предмета. Например, когато се снима класически натюрморт от букет цветя във ваза. С телеобектив може да се избере конкретно цвете като фокусна точка, а другите цветя да са извън фокус.

При избора на камера за натюрмортна фотография не е нужна висок клас такава, защото не е нужно да бъде устойчива на атмосферни влияния, да има режим за бързи снимки или на непрекъснато снимане или способност да се справя с предизвикателни светлинни ситуации.

Разгледайте нашите предстоящи обучения:

На живо
От: 18.11.2022 г.
На място
От: 12.11.2022 г.
9 оставащи места
На място
От: 07.11.2022 г.
6 оставащи места

Последвайте ни в социалните мрежи:

Или се запишете за нашия седмичен бюлетин тук

    Коментари