Водата в нашите снимки

Лято, зима, есен, пролет. Когато и където да отидем, водата е наш спътник под различна форма през различните сезони. Фонтан, езеро, море, водопад, река, язовир, дъжд, локва. Лесно попадаме в капана на желанието да покажем колко красива е тя и натискаме бързо спусъка на фотоапарата или на камерата на телефона.

За да можем да представим по най-правилния начин водата в нашите снимки, обаче е препоръчително да се запознаем с нейните състояния и как да използваме скоростта на затвора, за да я представим така, както искаме. Скоростта на затвора е отговорна за две конкретни неща: промяна на яркостта на снимката и създаване на драматични ефекти чрез замразяване или размазване на движението.

Когато използвате бавна или бърза скорост на затвора, т.е. затворът на камерата е отворен значително дълго или изключително кратко време, пропускайки светлина върху сензора на камерата се получават два различни ефекта.

Първият е замъгляване на движението – движещите се обекти в снимката ще изглеждат замъглени по посоката на движение. С дълга скорост се снимат Млечният път, други предмети през нощта или в тъмна среда със статив или ефект на мъгла в снимките с реките и водопадите, който създава усещането за движението.

Молещи се на остров Бали, 6 секунди, бленда f/22, ISO 100

Вторият ефект е „замразяване“ на движението. С кратката скорост се елиминира движението дори от бързо движещи се обекти, като птици в полет или коли, минаващи покрай нас. Ако се използва бърза скорост на затвора, докато правите снимки на вода, всяка капчица ще „виси“ във въздуха ясно, което не бихте могли да видите със собствените си очи.

Чайка в дъжда, скорост 1/2000, бленда f/4, ISO 640

Скоростите на затвора обикновено се измерват в части от секундата, когато са под секунда. Например 1/4 означава четвърт от секундата, докато 1/250 означава една двеста и петдесет от секундата (или четири милисекунди). Повечето съвременни DSLR и безогледални камери могат да се справят със скорост на затвора до 1/4000-на или 1/8000-на от секундата. От друга страна, най-дългата налична скорост на затвора при повечето DSLR или безогледални камери обикновено е 30 секунди. Ако искате да снимате на още по-бавна скорост на затвора, се налага да използвате режимът Bulb на вашия фотоапарат.

Освен на движението, което може да се замрази или да се размаже чрез правилната скорост, скоростта на затвора влияе и върху експозицията, която е свързана с яркостта на изображението. Ако използвате дълга скорост на затвора, сензорът на камерата поема много светлина и получената снимка ще бъде доста ярка. В слънчев ден, това може да доведе до преекспониране. Използвайки бърза скорост на затвора, сензорът на камерата е изложен само за кратко време на въздействието на светлината, което води до по-тъмна снимка. В облачен ден, високата скорост може да доведе до недоекспониране. Въпреки това, скоростта на затвора не е единствената променлива, която влияе върху яркостта на изображението. Върху нея оказват влияение и блендата, както и чувствителността – ISO-то.

Независимо от това колко е отворена блендата и каква е чувствителността, различните скорости дават следните резултати в кадъра:

 • 1/4000 от секунда – „замразяване“ на много бързо движещи се обекти, например полетът на футболна топка или падането на капката.
 • 1/2000 от секунда – „Замразяване“ на крилата на птици при полет.
 • 1/1000 от секунда – „замразяване“ на много бързо движещи се обекти, например движещи се превозни средства.
 • 1/500 от секунда – Бързо движещи се хора – бегачи и колоездачи „замръзват“.
 • 1/250 от секунда – Обектът застива и е чудесна за портретна фотография.
 • 1/125 от секунда – при движение на ръката, то се размазва.
 • 1/60 и 1/30 от секунда – Подходяща за пейзажни снимки и кадри при слаба осветеност.
 • 1/15 от секунда – Можете да монтирате камерата си на статив и с тази скорост да заснемете размазването на движещи се обекти. Ще заснемете случайно движението на хората при разходка, ще се замаже движението на колите, а водата ще се замъгли леко.
 • 1/8 от секунда – Движението на водата ще се представи малко повече като мъгла.
 • 1/4 от секундата – Движението ще може да се проследи в неговата цялост. Замъгляването няма да е толкова малко, че да изглежда случайно, но и няма да е толкова, че да е трудно да се определи какво се случва в снимката.
 • 1/2 от секундата – Движението на водата изглежда като много гъста мъгла.  
 • Повече от 1 секунда – използва се в нощната фотография.
 • Експозиции, по-дълги от 30 секунди – затворът се затваря с помощта на външен дистанционен спусък. Използват се в астрофотография.

Експозиции по-дълги от 30 секунди се постигат и през деня, но с помощта на допълнителни фотографски аксесоари – филтри, които намаляват преминалата през обектива светлина. В зависимост от вида и количеството на филтрите, може да се постигат скорости на затвора от минути до часове.

Изгрев на остров Родос, 240 секунди, f/11, ISO 100

Ако искате да научите повече как да снимате водата по различен начин и за различните възможности, които дава скоростта на затвора, последвайте ни в социалните мрежи:

Кликнете тук за страницата ни във Facebook

Кликнете тук за каналa ни в Youtube

Кликнете тук, за да ни последвате в Instagram

Или се запишете за нашия седмичен бюлетин

  Коментари