Забавлението да снимаме деца или домашни любимци

Трудни модели са децата и домашните животни. Не изпълняват команди, не застават на едно място, лесно се уморяват, плашат се, но пък са много привлекателни за снимка. Когато са собствени, създават предпоставка да „упражняваме“ върху тях своите фотографски умения във всеки удобен момент. Като ги снимаме, документираме спомените си с тях – как растат, променят се и това прави кадрите особено ценни. Затова запечатваме поводи или просто така – всекидневните им дейности и състояния.

За да улесним снимачния процес сме подготвили няколко съвета, така че да създавате „перфектния кадър“. Но първо ще уточним двете предизвикателства, с които ще се сблъскате, когато започнете да снимате.

Енергията на детето или домашния любимец

По-лесно е да снимате спящото или почиващото си дете или домашен любимец, отколкото да го гоните наоколо. В този случай ще е нужно да се съобразите само с външните „шумове“ в кадъра и да ги отстраните.

А когато хлапето или животинчето са будни, трябва да отчетете освен светлината и смяната на настроението, умората и разсейването.

Липсата на контрол

Спонтанността и непредвидимостта на децата и домашните любимци са нещо прекрасно, но това Ви лишава от усещането за контрол върху снимката и ситуацията. Това може допълнително да усложни процеса на снимането.

Затова препоръчваме да използвате варио-обектив, например от 24 до 70 mm и f2.8. Така ще можете да реагирате скоростно на бързо движещите се деца и животни.

За да харесвате снимките е добре да подготвите психологически детето:

 • Освободете детето от допълнителното напрежение, че ще го снимате. Не е нужно да обличате хлапето си в най-хубавата дреха в гардероба му, да е със сложна прическа и да го карате да застане по точно определен начин на фона на разкошния залез.
 • Оставете го да играе спокойно и го снимайте след като е “потънало” в своята работа.
 • Не е нужно да отделяте специален ден за снимки, въпреки че ако го представите като игра, може и да му хареса. По-лесно ще бъде да излезете както обикновено и да подготвите камерата и да снимате, докато сте просто заедно.

Относно самия кадър най-важното е:

 1. Използвайте правилата за композиция, които можете да намерите тук.
 2. Използвайте мащаба на детето – разположете го така в снимката, че да дава представа за това колко е голямо или малко пространството около него.
 3. Променяйте перспективата – понякога просто гледането на нещата от различна гледна точка е всичко, от което се нуждаете, за да направите снимката си достойна за рамка. Много важен фактор, при снимането на децата и животните, е че те обикновено гледат към снимащия. Тяхната перспектива е различна и можете да получите интересни снимки, като промените своя ракурс. Например, снимайте ги отдолу или опитайте да ги уловите отгоре под по-висок ъгъл.
 4. Най-добрият Ви приятел е режимът за серия от кадри. Така ще сте сигурни, че няма да пропуснете най-интересния.
 5. Различни домашни любимци: Само защото нямате куче или котка за домашен любимец, това не означава, че трябва да се пропуснат всички забавления. Вземете каквото имате – пиленце, петел, котка, куче или гущер и започнете да се усмихвате.
 6. Използвайте помощни средства: любима играчка, с която да играе, няколко забавни шапки, балони или каквото и да е друго.

Когато снимате с мобилния си телефон, бъдете сигурни, че приложението за камерата е бързо и лесно достъпно дори, когато устройството е изключено. Така няма да изпуснете интересната снимка. Не използвайте светкавицата – при домашните любимци, светкавицата може да направи очите им да изглеждат почти като призрачно зелено. Ако някога сте виждали това преди, това е защото светкавицата се отразява от задната страна на ретината и кара зениците да светят. Това не засяга само кучета, но и котки и други домашни животни. Освен това може да стресне или дезориентира домашния любимец, а и създава странни сенки. Това прави снимките да изглеждат с лошо качество.

Същевременно не забравяйте, че ако детето или животното се движат много, то камерата автоматично може да не избере достатъчно бърза скорост на затвора и ще има голямо размазване. Ако телефонът има режим Pro или ръчно, научете как да регулирате скоростта на затвора и ISO за чувствителността към светлината.

Не на последно място: Забавлявайте се. Ако се забавлявате заедно, детето или животното ще знае, че няма нищо стресово в това да се снима. И няма да бяга, когато извадите фотоапарата или телефона.

Ако искате да научите повече за снимките на деца и домашни любимци, последвайте ни в социалните мрежи:

Кликнете тук за страницата ни във Facebook

Кликнете тук за каналa ни в Youtube

Кликнете тук, за да ни последвате в Instagram

Или се запишете за нашия седмичен бюлетин

  Коментари